Безспорно най-вълнуващият етап от развитието на нов космически проект е,

...
Безспорно най-вълнуващият етап от развитието на нов космически проект е,
Коментари Харесай

Полетните изпитания на прототипа на Старшип започват идната седмица!

Безспорно най-вълнуващият стадий от развиването на нов галактически план е, когато диалозите за него престанат да бъдат придружени от сакралната парченце за бъдеще време “ще ”. За плана на СпейсЕкс “Старшип ” този миг към този момент пристигна. Според информация в Редит и Туитър полетните тествания на пълномащабния първообраз “Стархопър ” ще стартират през седмицата сред 18-ти и 24-ти март. Наистина е необикновено, че се стигна до този стадий! Датите, които Илон Мъск дава, много постоянно не се съблюдават, тъй че когато при започване на предходната година той сподели, че полетните проби на новия му огромен транспортен съд (тогава именуван “BFR ”) ще стартират през първата половина на 2019-та, мнозина бяха скептични. Но ето ни към този момент в първата половина на 2019-та – и всичко това към този момент става действителност! 

Според Мъск [1] първите тествания ще бъдат извършени единствено с един мотор “Раптор ”, инсталиран към прототипа на “Старшип ”. Единственият мотор ще е задоволителен, с цел да може прототипът да подскочи за малко над Земята, след което още веднъж да кацне. След това ще стартират суборбитални полети с три мотора. Тук е моментът да отбележа, че това няма да са суборбитални галактически полети, като тези на “СпейсШипТу ” на Върджин Галактик, а атмосферни тествания. 

Пак съгласно Мъск [2] интеграцията на мотора с ракетната степен е много мъчно начинание и от време на време пораждат проблеми. Първите подскачания ще са едвам забележими за наблюдаващите. 

Сигурно си спомняте също по този начин, че при започване на годината мощните ветрове отнесоха носовата част на “Стархопър ”. Мъск ни осведоми [3], че от СпейсЕкс са се отказали да създадат нов нос. Той просто няма да е необходим за първичните тествания. А това, което наблюдаващите виждат да се строи в базата на компанията, е … самият орбитален транспортен съд Старшип. 

Трудно е да повярваме, че нещата се случват толкоз бързо… само че в действителност е по този начин!

Снимка на първата съединена ракета “Старшип ”, която ще се употребява за къси атмосферни тестови полети. Photo credit: Elon Musk/SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР