Безспорно най-известната фраза в българския футболен коментар е Господ е

...
Безспорно най-известната фраза в българския футболен коментар е Господ е
Коментари Харесай

От скрина: Големи коментаторски лафове

Безспорно най-известната фраза в българския футболен коментар е " Господ е българин ", изречена през 1993 година в Париж от именития Николай Колев. " Фразата излетя в ефира напълно непринудено, когато Емо Костадинов закла френския петел и закара българите на финалите в Съединени американски щати. Доволен съм, че доста хора си служат с нея, аз не съм я патентовал. На моменти виждам, че има области, в които дядо Господ не е българин ", споделя след време Мичмана.

Известният коментатор има и други паметни " включвания ", какъвто е казусът от Световното състезание в Аржентина през 1978 година, когато изстрелва в ефир: " В непосредственост до мен е сътрудника Пеле ". Мичмана е в стихията си и на мача с " гаучосите " в Далас, когато прави един от най-хубавите си мнения. По едно време обаче Гласа на футбола обърква Гениалния плешивец Йордан Лечков. Следва корекция и разяснение: " Аз не трябва да го греша Данчо, тъй като с него сме сътрудници по прическа и се почитаме, освен поради това, несъмнено ".

Чувството за комизъм на Мичмана топли няколко години българските фенове на калчото. В един от случаите именитият коментатор се захваща с Атилио Ломбардо. " Казват, че при купа всички щели да боядисат косите си. Това обаче не важи за Ломбардо и той няма да има този проблем. Ето че и да нямаш коса си има своите плюсове ", майтапи се Колев. По време на финансовата рецесия през 1996 година Гласа на футбола е зад микрофона на мача Милан - Парма, извоюван от " дуковете " посред Милано и излъчен по " Всяка неделя ". При един корнер Мичмана установи: " Това ще бъде следващ ъглов удар за домакините, само че за нас надали има някакво значение, като знаем какъв е курсът на $ в страната ".

Големият Николай Колев е създател и на фразата " братята Кумани ", казана по адрес на холандските национали Роналд и Ервин Куман. Сред арсенала му от лафоризми е още: " Ниска топка по тревата, Барзов стопира с гърди ". На Европейското състезание през 1992 година Мичмана подлага на критика британското крило Тони Дейли: " Това момче ще го запомним единствено с прическата му ". По адрес на тъмнокожия защитник Дез Уокър пък споделя: " Това е Уокър! Само че Дез, а не Джони, въпреки че отново е с мрачен етикет ".

Много смешки има и в мненията на Николай Галов, измислил прозвището " смърфове " на футболистите на Локомотив (Пловдив). Колегата Галов хвърля един от бисерите при започване на 90-те години, когато приключва своя репортаж с паметното: " С хонорара от 60 лв. и 20 стотинки, който получи, съдията Любе Спасов може да си купи 600 грама суджук или цели две кила кренвирши ". Известният пловдивски публицист открива едно дерби от " Колежа " със следното: " Ако ви кажа, че Левски е в синьо, ще кажете, че ви взимам за далтонисти. Знаете добре и какво е титулярното оперение на канарчетата ". Непреходна обаче остава фразата му от предаването " Спорт и музика ", която се загатва и до през днешния ден: " Уважами слушатели, шеста минута в Пловдив - дъжд от голове! Тракия води с 1:0 ".

Духовит в своите мнения е и варненският ерудит Стефан Янев. Легендарният халф на Черно море е зад микрофона по време на дуела сред Спартак (Варна) и Манчестър Юнайтед на стадион " Юрий Гагарин " през 1983 година Тогава Чечо изрича паметното: " Добре пристигнал, Манчестър Юнайтед! Много сме слушали за теб ". На Световното състезание в Италия пък Янев споделя по адрес на колумбийския капитан Карлос Валдерама: " От толкоз лежане по терена ще получи воден плеврит ".

Висш пилотаж в жанра записва Любен Попов на 28 май 1981 година. Ветеранът е пратен от Иван Славков да отрази от Виена международната подготовка сред Австрия и България. През целия мач изисканият коментатор се обръща към играчите на домакините с " господин ". " Господин Пецей подава на господин Кранкъл пред нашето наказателно поле... ". Зрителите у нас са шокирани. " Господин Яра е прецизен за 2:0! Цялата виенска аудитория пее, какъв театрал ", не стопира с паметния си коментар Попов. Силно е и началото на легендардния Никола Ексеров на финала за Купата на България през 1992 година: " Като гледаме марките безакохолни питиета на фланелките, можем да кажем, че на терена излизат два тима от трезвеници ".

Всички чудесно помнят възторжения коментар на Борис Касабов от Ню Йорк през 1994 година: " Този приказен, този необикновен Боби Михайлов... ". Борето е във вихъра си и четири години по-късно. На мача с Испания, изгубен от " лъвовете " с 1:6 и трансформирал се в дуел на парадокса, коментаторът хвърля лаф след лаф, а най-после признава, че в никакъв случай няма да не помни тези 90 минути във Франция. Смях и закачки има от много време и в мненията на Георги Попвасилев. Любимецът на мнозина родни ентусиасти е на пулта по време на една от най-скандалните срещи в българския клубен футбол през 90-те години. " Ако е нужно обобщение, да си кажем, че знаем го добре, футболът ни е менте ", споделя в умозаключение Попвасилев.

Големият Петър Василев също е показвал възприятие за комизъм в ефир, само че един от най-забавните му лафове идва в миг на отчаяние и гняв - след пропуща на Христо Йовов против Словения: " И какъв... какъв пропуск! Как!!! Как е допустимо това?!? Как е допустимо това?! Христо, кажи ми! Как е допустимо? Ех, какво да се прави, и това е било писано да преживеем ". Срещу Петела обаче седи емблематичното: " Каква поредна футболна драма! " - от финала на Евро 2000.

Време за майтапи намира постоянно и Алекси Сокачев, даже по време на инфарктните дузпи на финала сред Ливърпул и Милан в Истанбул: " Номерата на Дудек съумяват. Явно е гледал какво е правил Гробелар. Абсолютно същите номера - танцува, маха, какво ли не, погледнете го единствено! Какво ли прави в нощните заведения ". През същата година Ивайло Ангелов е паметен на мача ЦСКА - Байер (Леверкузен): " С какво го вкара Мурад, не видях тъкмо, само че значимото е, че го вкара ".

Да приключим с нещо класическо! Един от коментаторите на финала в Шампионската лига през 2001 година се споделя Любо Пенев. Легендарният изпълнител мята бисери на всички направления, а най-после даже приканва Емо Костадинов да почерпи бира. " Усуквал съм го Оливер Кан. И то не веднъж ", споделя Любо в хода на финала. " Трябва да му пусна аз на Кан една касетка по пощата, но нямаме връзка ", прибавя по-късно Ел Голеадор. При дузпите Пенев отсича: " Казал съм - от 1 до 6 надалеч от бялата точка, от 7 до 11 да извършват ".

По това време екшъните в " А " група се редуват кръг след кръг. След една огромна патърдия, няколко години преди Байерн - Валенсия, вездесъщият Сашо Диков реди следния монолог:

" След малко ще забележим полета на това птиче, на оня ястреб... Стоп кадър тук! Появява се основният воин в пиеската. Мааалко да проследим... Стоп кадър! Днес се появи още едно изявление с него, след изявлението в " 7 дни спорт ", в което той сподели, видите ли, " аз се затичах, с цел да предпазя съдията от гнева на моите съотборници ". Дотук го виждаме в състояние, в което има сериозна доза покритие сред думите му и дейностите му на терена... Още малко да дадем напред. Виждате по какъв ефикасен метод нашият воин се пробва да защищити съдията! Явно искайки да му направи някаква белодробна интервенция без анестезия, или някакво присаждане на черен дроб, или каквото желаете. И това несъмнено го прави, както споделя той, с цел да защищити съдията. Още малко отиваме напред. Стоп кадър! Според мен ето една такава фотография би спечелила конкурс на не един и два международни форума! Защото не всеки ден по света могат да се видят такива гледки - вратар да яхне основния арбитър в центъра на терена. Защото това си е чиста проба янахе ".

Класика, нали!

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР