Безспорно една от най-противоречивите исторически личности е основателят на Монголската

...
Безспорно една от най-противоречивите исторически личности е основателят на Монголската
Коментари Харесай

Пет мита за Чингис хан

Безспорно една от най-противоречивите исторически персони е създателят на Монголската империя Чингис хан. Приписват му безчет зверства, унищожаването на цели империи, култури и нации, само че и доста геройства и каузи, съдействали за напредъка на цивилизацията. Чингис хан е воин в Монголия, някои елементи на Китай и Средна Азия и знак на безспорното зло в Иран, Узбекистан, Русия и Украйна.

Наскоро международно известният историк и номиниран за Нобелова премия британски професор Франк Маклин опита да даде явен исторически взор върху личността и достиженията на монголския хан в книгата си „ Чингис хан: Неговите завоевания, империя и завещание ”. В нея той споделя за петте най-разпространени мита за владетеля.

Мит 1 – Чингис хан е злобен тиранин

Анализирайки голям брой монголски, арабски и персийски източници, Маклин открива, че Чингис хан не е свиреп деспот. Средновековните летописи го разказват като комплицирана персона, която реагира съгласно обстановката и настроението. За хана старите създатели пишат, че е остроумен, предвидлив, великодушен, стоик, въздържан, само че с желязна воля.

Той е многофункционален човек с всички блага, определящи го като огромен пълководец. Относно изказванията, че е тиранин, Маклин припомня, че владетелят е живял по време на Средновековието, когато безспорната монархия е била естественият управнически строй, а спечелването и опазването на короната изисквало крути ограничения.

Мит 2 – Жестокостта на Чингис хан била безгранична, граничеща с психопатия

Това е най-противоречивата теза на Маклин. Авторът оправдава Чингис хан с обстоятелството, че владетелят е артикул на своето време, когато да избиеш няколко хиляди пленници било в рамките на естественото. Той даже дава образец с Василий Българоубиец, ослепил 14 хиляди пленени българи, както и със западноевропейците от Първия кръстоносен поход, избили мюсюлманите в Антиохия и Йерусалим. Разбира се, нищо се не споделя за обстоятелството, че почти 53 % от градовете в Азия, съществували преди Чингис хан, през днешния ден са единствено обект на археологически разкопки.

 Монголия

Мит 3 – Политиката на Чингис хан „ предай се или умри ” е закононарушение против човечеството.

Монголите вярвали, че са определеният народ да ръководи цялата Земя. Въпреки огромните си упоритости, на фона на големите си завоевания те се оказали малцинство. Според Маклин тази политика била подбудена от непрекъснатата потребност от попълнения за всепобедната им войска и с цел да се предпазят от протести в провинциите, станали към този момент част от империята им, до момента в който са на поход.

Мит 4 – Успехът на монголите се дължал на голямата им армия

Според Маклин това е най-големият мит за Чингис хан. До възкачването на Кублай хан, монголците постоянно се били против по-многобройни съперници. Пример за това е завладяването на 100-милионен Северен Китай от двумилионна Монголия.

Мит 5 – Почти цяла Азия и Източна Европа са потомци на Чингис хан

Генетици открили, че към 0. 8 на 100 от популацията на Азия има идентична Y-хромозома, което демонстрира вероятността от общ предшественик, живял към 1000 г.сл. Хр. Това значи, че към 0.5% от популацията на света има този общ предшественик и че Чингис хан има към 16-17 милиона потомци.

Ханът е имал голям харем, само че разликата от два века изцяло оборва теорията. Фактът, че в началото популацията на Земята е малочислено, а в този момент е толкоз огромно, в една или друга степен обвързва всички с общ предшественик, написа създателят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР