Безспорен успех на срещата на върха ЕС-Западни Балкани е, че

...
Безспорен успех на срещата на върха ЕС-Западни Балкани е, че
Коментари Харесай

Илияна Йотова: На срещата на върха ЕС-Западни Балкани се направи и крачка назад

Безспорен триумф на срещата на върха ЕС-Западни Балкани е, че се състоя в София, 15 години след Солунския развой. Не беше добре, че заключителният документ беше подписан единствено от водачите на страните членки и някак апропо беше подсилен от останалите водачи на страните от Западните Балкани. Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред публицисти в Прага, където е на посещаване във връзка Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, форума в българската столица на 17 май.

Подкрепям напълно решението на българското държавно управление главният политически приоритет да бъдат Западните Балкани и тяхната интеграция, акцентира тя. Това, по думите й, е в полза на България, тъй като е по-добре да имаме за съседи страни членки на Европейски Съюз. Приоритетът е рисков, само че срещата на върха в София стана, акцентира вицепрезидентът.



Йотова оцени като позитивно, че се е заговорило за партньорство в Европа, само че в това време, съгласно нея, има крачка обратно от тактиката на Европейски Съюз, призната преди няколко месеца и предвиждаща политическо разширение по посока Западните Балкани.

Вчера във всички изказвания, изясни вицепрезидентът, както и в формалния документ, разширението беше сменено с думата "партньорство ", нямаше задоволително конкретика. Аз чаках по-амбициозен документ, а в програмата, която го съпровожда, бяха записани съответно два инфраструктурни плана - така наречен Синя автомагистрала и автомагистралата на мира, свързваща Ниш с Прищина, посочи тя.

Минус било, че съответно не се загатват Коридор 8 и други планове. Освен това нямало обязаност на плановете със идната финансова рамка на Съюза т.е няма да бъде записано в нея какъв брой пари ще са нужни за Западните Балкани.

Вицепрезидентът означи, че стъпките по посока на разширението също липсват в документа.



Като плюс Йотова открои и записаното, че идната среща ще е след две години в Хърватия, което значи непрекъснато внимание на европейските институции по какъв начин страните от Западните Балкани напредват по пътя към участието.

Същевременно вицепрезидентът изрази страдание, че срещата на върха в София е била безусловно "потопена " от задочния диалог сред ръководителите на европейските институции с американския президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила.

Показателно беше, че всички европейски медии започваха със заглавия, че срещата на върха в София е трябвало да бъде за Западните Балкани, само че е изместена от тематиката за взаимоотношенията със Съединени американски щати, разяснява Илияна Йотова. Тя добави, че Европейски Съюз не е намерил сили да направи решителната крачка във връзка с Западните Балкани. Сред аргументите, съгласно нея, са идните избори за Европарламент и всяка страна държи сметка за това. В момента не виждам някой да има концепция по какъв начин да се реформира Европейски Съюз, уточни вицепрезидентът.

В чешката столица тя беседва за Западните Балкани и миграцията в Европа със заместник-председателя на Камарата на депутатите в чешкия парламент Ян Хамачек.



Той похвали България по какъв начин се оправя с европредседателството. Радвам се, че приоритет е разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани, това е и един от цели на Чехия, сподели Хамачек. Той означи, че тематиката е била леко изоставена, само че се радва, че още веднъж е на дневен ред.

Във връзка с миграцията Илияна Йотова напомни, че чешката позиция е резервирана за квотното систематизиране. Ако желаеме, акцентира тя, правилото за взаимност да бъде настоящият принцип, Дъблинският правилник би трябвало да бъде изменен по този начин, че тежестта на страните от външната граница да бъде добре разпределена сред всички стани от Европейски Съюз.

Българският вицепрезидент беседва и с Милан Щех, ръководител на Сената на Чешката република.

Илияна Йотова прегледа и културни забележителности на Прага и подари фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър на Страховската библиотека, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР