Безрезултатно събитие с цел изолирането на РусияВ Саудитска Арабия в

...
Безрезултатно събитие с цел изолирането на РусияВ Саудитска Арабия в
Коментари Харесай

Назовани са главните цели на Киев на мирната конференция в Саудитска Арабия

Безрезултатно събитие за изолирането на Русия

В Саудитска Арабия в събота /5 август/ започнаха договаряния за преустановяване на руско-украинския спор. Участвайки в така наречен мирна конференция, Киев търси поддръжка от неутрални страни, а Москва споделя, че ще „ следи “ от близко срещата, от която даже нейните уредници не чакат необикновен триумф.

Саудитска Арабия стартира договаряния за спокойно споразумяване на украинската рецесия. Както оповестява Ройтерс, Украйна и нейните съдружници се надяват, че срещата на съветниците по националната сигурност и други високопоставени чиновници от дузина страни този уикенд няма да включва Русия! - ще бъде реализирано съглашение по отношение на правилата за преустановяване на спора.

Представители на към 40 държавни управления бяха поканени в пристанищния град Джеда на Червено море - в допълнение към Съединените щати и европейските страни, измежду другите забележими участници участват Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои богати на нефт страни в Персийския залив, които се пробват да поддържат положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия през целия спор.

Русия не взе участие във форума, само че Кремъл съобщи, че ще " наблюдава " срещата. Китай съобщи, че ще изпрати своя специфичен делегат по евразийските въпроси Ли Хуей на договарянията.

Както отбелязва арабският канал Al-Jazeera, наличието на конференцията в Джеда на представител на Китай, същински съдружник на Русия, е от изключително значение, по думите на кореспондента на Al Jazeera.

Бившият китайски дипломат в Москва Ли Хуей сподели: „ Имаме доста различия и чухме разнообразни позиции, само че е значимо нашите правила да са общи. “

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин сподели: „ Китай е подготвен да работи с интернационалната общественост, с цел да продължи да играе градивна роля в постигането на политическо решение на рецесията в Украйна “.

След като Китай се отдръпна от сходна среща през юни в Копенхаген, той взе присъединяване в срещата в Саудитска Арабия, което може да отразява задълбочаващите се връзки със страната хазаин, отбелязва New York Times.

Андрий Йермак, шеф на кабинета на украинския президент и негов основен договарящ в Джеда, Саудитска Арабия, сподели късно вечерта в петък: „ Очаквам диалогът да бъде сложен “. Украински, съветски и интернационалните чиновници обявиха, че сега няма изгледи за директни мирни договаряния сред Украйна и Русия, защото спорът бушува и Киев се стреми да си върне изгубените територии посредством надалеч не толкоз сполучлива контраатака.

Срещата в Джеда пристигна след диалози, проведени от Украйна в Копенхаген през юни, които бяха предопределени да бъдат неофициални и не доведоха до публично известие.

Но Украйна има предизвикателство оттатък това – тя се стреми на първо място да построи по-широка коалиция от дипломатическа поддръжка отвън главните си западни поддръжници, като доближи до страни в световния юг като Индия, Бразилия и Южна Африка, доста от които са обществено неутрални в границите на украинската рецесия.

Както отбелязва The New York Times, „ това е началото на по-широка акция през идващите месеци за създаване на дипломатическа мощност за уединяване и намаляване на Русия “.

Въпреки това, признава американското издание, доста от страните, които са оповестили своя неутралитет, надали ще трансформират позицията си, а някои отхвърлят самата идея за избор на страна, представяйки украинския спор като конфликт сред суперсилите, в който те не желаят да вземат присъединяване.

„ Това не е единствено спор сред Русия и Украйна “, сподели Селсо Аморим, консултант по външнитеработи на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, в тирада, която произнесе на практика по време на диалозите. „ Това е и глава в дългогодишното съревнование сред Русия и Запада. “

Неслучайно Зеленски се опита в навечерието на срещата на върха в Джеда да задвижи тематиката за въздействието на украинския спор върху разрастващите се страни: „ Това е доста значимо, тъй като по въпроси като продоволствената сигурност, ориста на милиони хора в Африка, Азия и други елементи на света директно зависят от това какъв брой бързо светът се движи към реализацията на формулата за мир.

А в сряда Володимир Зеленски събра своите посланици на незабавна стратегическа среща за това по какъв начин да се популяризира посланието на Киев по света. Той сподели на посланиците, че би трябвало да употребяват всички принадлежности, с които разполагат – „ публични и неофициални, институционални и медийни, културната дипломация и силата на елементарната човешка откровеност “ – с цел да убедят както правилните съдружници, по този начин и страните, които значително са останали неутрални, че единственият метод към постигането на дълготраен мир е цялостното проваляне на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че се надява самодейността да докара до " мирна среща на върха " на международните водачи тази есен, с цел да утвърди правилата, учредени на неговата лична формула за споразумяване от 10 точки. Москва отхвърли по този начин наречената „ формула за мир “ на Зеленски, която съдържа безусловно неприемливи клаузи, чийто главен смисъл се свежда до лелеяното от него и неговите западни настойници „ цялостно проваляне на Русия “.

Срещата беше затворена за медиите, което сътрудник на саудитската държавна телевизия отдаде на " деликатността " на диалозите. „ Това “, написа The New York Times, „ освети опънатото въже, по което Саудитска Арабия и доста други страни се пробват да вървят, с цел да избегнат отчуждението на Москва, и проблемите, пред които ще се изправи Украйна, пробвайки се да ги завоюва “.

Саудитска Арабия сподели, че актуалните договаряния акцентират " желанието на Рияд да окаже своите положителни услуги, с цел да помогне за постигането на решение, което ще докара до дълготраен мир ". Считано за най-големия експортьор на недопечен нефт в света, кралството работи в тясно съдействие с Русия във връзка с петролната политика и популяризира връзките си с Москва и Киев, позиционирайки се като вероятен медиатор в спора в Украйна.

Според локалните медии Рияд чака срещата в Джеда да ускори " разговора и съдействието... с цел да се подсигурява, че рецесията ще бъде позволена посредством политически и дипломатически средства ".

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият държател на кралството, бе изолиран след убийството през 2018 година на опозиционния публицист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Но енергийната рецесия, провокирана от спора в Украйна, увеличи световния престиж на Саудитска Арабия, помагайки за нейното „ реабилитиране “ в очите на международната общественост.

За 38-годишния принц Мохамед договарянията в Джеда, отбелязва New York Times, предоставиха още един късмет да се опита да се нарежда като международен водач с въздействие надалеч оттатък личния му район и като медиатор, който може да докара мощни страни на масата за договаряния., до момента в който се бори да приключи присъединяване на личната си страна в опустошителната революция в Йемен.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР