Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2

...
Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2
Коментари Харесай

Очаква се безработицата да намалее до 4,1% през 2020 година

Безработицата в България понижа до рекордно ниското равнище от 4.2 на 100 през второто тримесечие на 2019 година Коефициентът на продължителна безработица доближи 2.5 на 100 за посочения интервал. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на работна среща с представители на Международния валутен фонд, оповестиха от общественото министерство.

Според прогнозите на Министерството на финансите през идната година заетостта ще се усили с 0.2 на 100, а упованията са безработица да намалее до 4.1 на 100, е допълнила зам.-министър Русинова. Тя е показала напредъка на България в областта на дейната политика на пазара на труда, новите схеми по Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " и опциите за стажуване и дуално образование на младежи.

Положителна наклонност е устойчивият растеж на междинната работна заплата в България, който доближи до съвсем 10 % годишно, е отбелязала зам.-министър Русинова. В сектори като финансовия и IT промишлеността, годишното нарастване доближава до 18 %.

Нарастването на приходите в страната играе основна роля за завръщането на младите българи, приключили задгранични университети. След направените от Министерството на труда и обществената политика тази година кариерни конгреси, доста високообразовани млади експерти от Германия, Англия и Холандия са декларирали желанието си за трудова реализация в България, е показала Русинова.

Намаляването на бедността и редуцирането на неравенството в заплатите в страната е разследване от държавната политика за повишение на минималната заплата, е показала Русинова, представена в известието. За интервала 2016-2019 година тя е повишена с 33 на 100 - от 420 лева на 560 лева през 2019 година За идната година се планува цената й да стигне 610 лева, е споделила още заместник-министър Русинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР