Безработицата у нас през ноември е 4,4%, съобщиха от Агенцията

...
Безработицата у нас през ноември е 4,4%, съобщиха от Агенцията
Коментари Харесай

Този ноември отбелязва най-ниска безработица в историята

Безработицата у нас през ноември е 4,4%, оповестиха от Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност на индикатора за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. На годишна база също се регистрира спад, който за този ноември е 0,4 %.

В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са общо 145 431. Това е нарастване с 3444 души повече по отношение на регистрираните през октомври.

През месеца са регистрирани нови 23 744 безработни. Те са с 1738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко по отношение на записаните през ноември 2021 година

Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

През ноември работа са почнали 11 416 души, а работа посредством бюрата по труда са разкрили 255 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 19,2%, следват тези в търговията – 13,4%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,1%, държавното ръководство – 5,3%, строителството – 5,8% и други.

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са машинни оператори на стационарни машини и уреди, продавачи, личен състав, полагащ грижи за хората, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и превоз, квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни, водачи на моторни транспортни средства и преносими уреди, служащи по събиране на боклуци и сродни на тях, преподаватели, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8439.

Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (28,9%), следват търговията (13,6%), държавното ръководство (10,2%), образованието (8,1%), хотелиерството и ресторантьорството (7,7%) и административните и спомагателните действия (7,0%).
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР