Безработицата и бедността карат все повече афганистанци да се захванат

...
Безработицата и бедността карат все повече афганистанци да се захванат
Коментари Харесай

Афганистан: Производството на опиум процъфтява и при талибаните


Безработицата и бедността карат от ден на ден афганистанци да се захванат с производството на опиат. Страната създава 90% от опиума в света, а за талибаните не е преференциално да подхващат ограничения.

Отглеждането на сънотворния мак като лечебно растение има дългогодишни обичаи в Афганистан и в района. Тъй като получаваният от семената дестилат след изсушаване се трансформира в недопечен опиат - дейно болкоуспокояващо.
Редакцията предлага
Днес опиумът се употребява най-вече като опиат и като суровина за производството на по-тежки дроги като хероина. В рамките на последната годишна продукция, събирането на която завърши през юли, по данни на Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността са били създадени 6800 тона опиат, което съставлява растеж от осем % спрямо 2020-а година.

Пак по данни на тази работа, през 2021-а година оборотът на опиумния бизнес в Афганистан е сред 1,8 и 2,7 милиарда $, което е една десета от стопанската система на страната.

от август 2021-а година насам (след завръщането на талибаните на власт - б.р.) докара до извънреден растеж в цените на опиума през август и септември, което от своя страна увеличи интереса към развъждането му ", написа още в отчета на Организация на обединените нации. До 90 % от международното произвеждане на опиат е в Афганистан.

" Ако талибаните решат - могат да понижат производството "

" Производството на опиат в Афганистан ще продължи да пораства - защото развъждането му е сигурен източник на доходи за селяните и за доста безработни, които в този момент се връщат от градовете в селата ", споделя в телефонно изявление за Дъждовни води някогашен офицер от афганистанската войска. До поемането на властта от талибаните той е работил към една специфична елементи на афганистанската войска, чиято задача е била битката с наркопрестъпността. От съображения за сигурност не посочва името си.

" Не държахме всичко под надзор - изключително в по-отдалечените райони талибаните имаха повече въздействие и защитаваха селяните, които отглеждаха опиумен мак. Ако талибаните изискат, могат да понижат производството на опиат, доказвали са го неведнъж. " По време на първото си ръководство през 1996-2001-а година те оповестиха, че ще сложат завършек на производството на опиат, което в резултат на това спадна до 185 тона през 2001-а година. Но след рухването на талибаните от власт производството на опиат още веднъж стартира стремително да пораства.
 Производство на опиат в Афганистан през годините (в тонове).
Производство на опиат в Афганистан през годините (в тонове).

И през днешния ден талибаните декларират, че желаят да се преборят с производството на опиат и с наркотърговията в Афганистан. След като завзеха властта през август, те оповестиха, че желаят да сведат производството на опиат до " нула ". Но през 90-те години талибаните изгубиха огромна част от благосклонностите на селското население със възбраната за произвеждане на опиумен мак. В качеството си на терористични милиции те още веднъж се включиха в наркобизнеса и по данни на американското държавно управление получават до 60 % от годишните си доходи посредством развъждането и търговията с опиати.

Какво направи Западът през последните 20 години?

Експертът по афганистанските въпроси Томас Рутиг обаче споделя, че талибаните никога не са единствените или решаващите насърчители на наркобизнеса в страната през последните години. " Предишното държавно управление се бореше с талибаните за въздействие в селските региони и доста от неговите хора участваха директно в наркотърговията ", споделя той. И не е единствено те. " Западните военни елементи бяха свързани с доста от локалните вождове, командири и сътрудници на държавното управление, за които даже са знаели, че вземат участие в наркотърговията, само че единствено в обособени случаи фактически са предприемали нещо против тях. "

Сегашното заявление на талибаните, че считат да сведат производството на опиат до нула, не би трябвало да се приема съществено, споделя Рютиг. " Те не желаят и не могат да осъществят това, защото по този начин ще загубат значими поддръжници в селските региони. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР