Безпрецедентно - съдържанието на папката с изпълнения мандат за кабинет

...
Безпрецедентно - съдържанието на папката с изпълнения мандат за кабинет
Коментари Харесай

Мария Габриел предложи кабинет, ПП-ДБ отказват да участват в него

Безпрецедентно - наличието на досието с осъществявания мандат за кабинет с министър председател Мария Габриел , която към този момент е в ръцете на президента няма утвърждението на ПП-ДБ и на препоръчаните от квотата им за министри .

Малко след 16 часа през днешния ден в президентството се яви единствено преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предлагането за състава на Министерския съвет е единствено тяхно.

Междувременно обаче президентът към този момент е подписал декрет и по този начин е дадена зелена светлина за г ласуването на този състав на Министерския съвет в Народното събрание . Това евентуално ще стане още на следващия ден.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и в този момент въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук насетне.

28 часа откакто Мария Габриел получи първия мандат, тя се върна на " Дондуков " 2 и показа конструкция и състав на държавно управление.

Сред новите имена в досегашния кабинет има 4 ярки политически оферти от ГЕРБ. Христо Гаджев е препоръчан за министър на защитата на мястото на Тодор Тагарев. Жечо Станков - на енергетиката, на мястото на Румен Радев. Действащият ръководител на Народното събрание Росен Желязков е препоръчан за министър на нововъведенията - вместо Милена Стойчева. Ивелина Василева е предлагането за министър на екологията на мястото на настоящия Юлиан Попов.

И още две промени - отпред на министерството на електронното ръководство е препоръчан Валентин Мундров , който до момента беше заместник-министър. За министър на опазването на здравето е препоръчана Катя Панева , номинация на ПП-ДБ. Тя сменя Христо Хинков, който от дълго време разгласи, че се отдръпва от поста си.

Пред президента Мария Габриел се стимулира, че България не може да бъде изправена пред избори още веднъж, а има потребност от постоянно правитилство.

" Искам да споделя, че по време на договарянията стана ясно, че имаме съглашение, в което ние от ГЕРБ и Политическа партия разлики във връзка с промените в правосъдната система, регулаторите и корупцията няма. Приоритетите на българските жители са също толкоз значими, колкото и тези тематики. Осъзнавам какъв брой огромна е отговорността пред мен и какъв брой значимо е да има устойчиво държавно управление. Затова връщам мандата изпълнен ".

Президентът Румен Радев отговори, че незабавно ще придвижи указа към Народното събрание - това стана факт към час след срещата му с ГЕРБ-СДС.

Пред медиите Рая Назарян от ГЕРБ-СДС сподели, че през вчерашния ден Христо Иванов е одобрил съглашението, само че единственият, който го е подписал, е Мария Габриел.

Отговорът на ПП-ДБ пристигна малко след 18 часа - обединението неодобрява оферти състав на Министерски съвет , защото не бил координиран с тях. Премиерът в оставка Николай Денков разгласи, че огромна част от препоръчаните министри не са били съгласни да бъдат номинирани , както и че единодушие по текст за съглашение няма .

" Не дребна част от номинираните министри, не са давали единодушието си да вземат участие в сходен кабинет, в това число и аз в никакъв случай не съм се съгласявал да вземам участие в кабинет с сходен състав. При това състояние, аз съм подготовил декларация, в която декларирам, че не желая да бъда номиниран в този състав на МС%.

И отдръпнаха доверието си от Мария Габриел и Герб Съюз на демократичните сили

" Тя през днешния ден сподели, че няма качества да бъде министър председател. За да бъдеш министър председател, би трябвало да имаш базов интегритет. Трябва да имаш храброст, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ме е за нея. За господин Борисов ме е позор, тъй като за всичките тези дни той не се появи нито един път да договаря с нас. Не вдигаше телефоните. Той изпозлва 4 дами, криейки се зад тях ", сподели Кирил Петков.

От ПП-ДБ се обърнаха с зов към президента - да изтегли указа , и към ръководителя на Народното събрание - да не го подлага на гласоподаване .

" Г-н президент, половината от посочените претенденти, не са давали единодушие за това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа ".

ПП-ДБ отчасти повдигнаха завесата за повода, довела до разрива в връзките с ГЕРБ-СДС. Асен Василев дефинира Мария Габриел като " част от казуса, най новото и красивото лице на мафията ".

" Най-накрая господин Борисов и господин Пеевски съумяха да взривят всичко. Той не може да допусне органите на правосъдната власт ", съобщи Христо Иванов.

Наблюдаваме тежко нарушаване на Конституцията, разяснява правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

" Връщането на мандата без единодушието на министри е тежко нарушаване на Конституцията ".

Останалите министри на обединението, в това число и тези, които не са взели участие до момента в кабинета също заявиха отвод.

От ПП-ДБ подчертаха, че името на Тодор Тагарев не е било обсъждано нито един път в договарянията.

Репортери: Вера Александрова, Виктор Борисов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР