Безпрецедентна проява на демокрация в Катар - жителите на страната

...
Безпрецедентна проява на демокрация в Катар - жителите на страната
Коментари Харесай

Избори в Катар: гражданите избират специален съвет за управлението на страната

Безпрецедентна демонстрация на народна власт в Катар - жителите на страната избират 30 членове на специфичен съвет, наименуван Шура.

Катар се ръководи от монархическата фамилия Ал Тани и по тази причина сходна демонстрация се счита за пробив. За един от 30-те мандата се борят общо 284 души, като единствено 28 от тях са цени. Съветът е с лимитирани пълномощия и има 45 места. Оставащите 15 ще бъдат назначени от емира. Досега той посочваше всички членове на Шурата.

" Идеята е да създадем политическия развой по-прозрачен и да се води открит спор по модерни тематики ", споделя известен локален тв водещ, който е и един от претендентите за Съвета.

Един от разновидностите за такова " отваряне " на Катар към демокрацията е идното следващата година Световно състезание по футбол в страната. Катар е във фокуса на международното внимание и явно желае да се покаже в най-хубава светлина, разясняват анализатори.

Днешните избори обаче надали ще дадат началото на поврат в политическата система на страната, а и значимо да се види, дали Съветът ще получи повече власт или просто ще продължи да подпечатва решенията на ръководещия емир.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР