Безпрецедентна демографска катастрофа удари страните от Източна Европа след рухването

...
Безпрецедентна демографска катастрофа удари страните от Източна Европа след рухването
Коментари Харесай

Mond Diplomatic: Източна Европа умира, неизбежно е!

Безпрецедентна демографска злополука удари страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система, написа Mond Diplomatic. Процесът стартира в края на 1989 година, директно след рухването на Берлинската стена. Наблюдава се всеобщо изселване на популацията от Източна Германия, Полша и Унгария в страните от Западна Европа в търсене на по-високи приходи, което към момента продължава и обгръща съвсем всички някогашни страни от социалистическия лагер.

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, в случай че не се вземат ограничения в битката с демографската рецесия.

В резултат на новото " преселване на народите " човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, в сравнение с вследствие на двете международни войни, се показва в разбора на Mond Diplomatic.

През последните 30 години 14% от популацията напусна Румъния, 16,9% - Молдова, 18% - Украйна, 19,9% - Босна, 20,8% - България и Литва, и 25,3% - Латвия. Депопулацията засегна и източните райони на Германия (бившата ГДР), които безусловно станаха празни. Чешката република е нещо като изключение, тъй като там съумяха да запазят главните " социалистически достижения " под формата на обществена поддръжка на популацията, безвъзмездна здравна система, помощи за майки с децаи други

Депопулацията на Източна Европа се свързва освен с приключването на трудови запаси: след 1989 година стартира ерата на дивия капитализъм в някогашните " социалистически страни ", съпроводена от разпадането на обществените и медицинските системи, внезапно повишаване на смъртността, най-вече измежду мъжете, до момента в който раждаемостта понижава.

Основният удар по демографията обаче идва от приключването на най-младата, дейна и квалифицирана група от популацията. В историческата татковина остават деца, пенсионери и лица, които не могат интензивно да търсят работа в чужбина. И това се случва, откакто през четиридесетте следвоенни години в страните от Източна Европа се следи муден, само че постоянен напредък на популацията, отбелязва Mond Diplomatic.

Според Организация на обединените нации, всичките 10 от най-застрашените страни в света са в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и някогашна Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите на демографите до 2050 година популацията на тези страни ще бъде понижено с още 15-23%. Това значи по-специално, че популацията на България ще падне от 7 до 5 милиона души, Латвия от 2 до един и половина милиона. Според специалистите на Международния демографски център Витгенщайн във Виена " това е обезлюдяване невиждано в спокойно време ".

Основната причина за демографската злополука е съчетанието на 3 убийствени фактора - ниска раждаемост, висока смъртност и всеобща емиграция.

Но в случай че в страните от Западна Европа намаляването на раждаемостта се компенсира от новите миграционни талази, то страните от Източна Европа изрично отхвърлят да одобряват " свежа кръв " в лицето на мигрантите, а продължава да губи своите " златни фрагменти " - най-хубавите експерти и младежи.

Източването на работна мощ от Изтока освен беше стихийно, само че и редовно хищническо. Многобройни немски и английски компании " ловци на глави " започнаха всеобщо да примамват експерти на Запад директно след присъединението на страните от Източна Европа към Европейски Съюз. Според немския Welt квалификациите, младежта и паричните потоци от източноевропейските страни, до момента в който там остават единствено деца и старци надълбоко отчаяние от " свободата " и " демокрацията ".

Има ли излаз от тази обстановка? Възможно ли е да се подтиква механизмът на раждаемостта на европейците? Демографите са уверени, че това е невероятно както в Западна, по този начин и в Източна Европа, само че по разнообразни аргументи. В западната част на континента стандартът на ползване е толкоз висок, че появяването на ново дете автоматизирано ще значи понижаване на виталния стандарт. В Източна Европа има различен механизъм: бедността, неналичието на вероятности и разпадането на фамилните връзки вършат раждането на децата нежелателно, написа в умозаключение Mond Diplomatic.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР