Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от

...
Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от
Коментари Харесай

Как да съхраним психическото си здраве в условията на пандемия

Безпокойство, стрес, бодърствуване – такива могат да бъдат резултатите от всяка рецесия и естествено злополучие върху менталното здраве на хората. Затова учени приканват за координирани проучвания на въздействието върху душeвността както на новия ковид, по този начин и на политиките на карантина и обществена изолираност.

„ Ако вземем образеца на (коронавирусната епидемия) ТОРС през 2003 година, знаем, че има доказателства за нараснали равнища на тревога, меланхолия и посттравматичен стрес, а в някои групи – даже увеличение на броя на самоубийствата “, написа професор Рори О`Конър от университета в Глазгоу.

Трябва да се подготвим незабавно

Той и негови сътрудници изготвят отчет, оповестен преди дни в научния вестник „ Lancet Psychiatry “. Те упорстват, че е нужно да се следи душeвността както на обществото като цяло, по този начин и в частност, на медицинските служащи и на рисковите групи – като хората с предхождащи психични проблеми. Целта – да се разпознават способи за справяне със напрежението от пандемията и да се намерят способи за подкрепяне на менталното здраве на хората. Например, посредством даване на цифрови лечения за най-уязвимите групи.

„ Кризата ще има съществено отражение върху душeвността незабавно, само че и в дълготраен проект, по тази причина би трябвало да стартираме да се готвим за това неотложно “, моли професор Ед Бълмор, началник на департамента по психиатрия в университета Кеймбридж и съавтор на отчета.
Как да се оправим със напрежението по време на рецесия Институтът за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките изготви изследване за това какви са настроенията при хората поради пандемията
Според специалистите един от факторите е въздействието на непрекъснатото гледане и четене на вести за пандемията. А неговото проучване би помогнало на управляващите в информационната им тактика – с цел да показват на обществото новите ограничения, без да провокират спомагателен стрес и суматоха.

Най-честият резултат – безсънието

Предишни изследвания към този момент са потвърдили, че бедствия като цунами, земетресение или вихър могат да причинят проблеми със съня. „ Безсънието е най-честото недоволство даже в спокойни времена. А интервалите на стрес постоянно го усилват “, споделя Брандън Питърс, невролог и експерт по съня.

Наложете си „ време без паники “, приканват специалистите.
СЗО поучава по какъв начин да се оправим със напрежението поради ковид Да беседваме с хора, на които имаме вяра – това е един от препоръките на Световната здравна организация
„ Слушате вести по през целия ден, без отмора. Естествено, че мозъкът ви няма да може да се оправи. Не би трябвало да позволявате на безпокойството да заема мозъка ви непрекъснато! “, предизвестява Джудит Бланк, психолог в университета на Ню Йорк. Пред „ Слейт “ тя дава съвет: човек да си наложи „ време без паники “ – интервал, в който да не разисква проблемите, произлизащи от ковид, да не гледа настоящи излъчвания и да не се рови в обществените мрежи, които са доминирани от COVID-19. Това ще усъвършенства и съня му.

Физическото и психическо здраве – ръка за ръка

Експерти считат, че е нужно задълбочено проучване и на вероятното въздействие на ковид върху човешкия мозък. Скорошно изследване от Китай е открило, че при 78 от 214 пациенти с COVID-19 в лечебни заведения в Ухан са открити неврологични признаци. Според някои това значи, че коронавирусът може да оказва характерен резултат върху психическото здраве на хората.

Затова Бълмор акцентира пред „ Гардиън “: „ Когато мислим за актуалната здравна рецесия, не би трябвало да разделяме физическото от психическото здраве – и двете се нуждаят от внимание и финансиране “.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 783 36 37 122 Света 2 102 320 19 948 136 116 525 435 Заразени* Нови Починали България 783 36 37 Света 2 102 320 19 948 136 116
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР