Безпокойство от това, че прогнозата за икономическия растеж в проектобюджета

...
Безпокойство от това, че прогнозата за икономическия растеж в проектобюджета
Коментари Харесай

Работодателите видяха куп бюрократични спънки в проектобюджета на редовния кабинет

Безпокойство от това, че прогнозата за икономическия напредък в проектобюджета за тази година е прекомерно повишена, а депутатите няма да одобряват всички нужни закони и траншът от Плана за възобновяване няма да бъде преведен, изричат работодателските организации. Те подлагат на критика желанието на постоянния кабинет да продължи с великодушните съгласно тях обществени стратегии и някои административни ограничения за изсветляване на бизнеса, които съгласно тях са непотребна нова бюрократична тежест без значителен резултат.

 Василев: С бюджета резервираме налозите, само че затягаме контрола по събирането им Василев: С бюджета резервираме налозите, само че затягаме контрола по събирането им

Най-много възражения у бизнес съюзите провокират оферти за промени в други закони, с които министърът на финансите чака да усили събираемостта на налозите. Той предлага да се вкара обвързване заплатите и дивидентите да се заплащат единствено по банков път, всеки месец компаниите да афишират какви са наличностите в касите им, а клиентите в заведения или ползватели на други услуги да могат да не заплащат сметката, в случай че не получат касова записка.

Днес Националният съвет за тристранно съдействие разисква проектозакона за бюджета, който да работи до края на годината. Той не планува промени в налозите и разчита да попълни приходната част с повишение на събираемостта, 100% дял от държавните компании и транш от Плана за възобновяване и резистентност.

Заплатите - единствено по банков път

С промени в Закона за рестриктивните мерки на заплащания в брой финансовият министър Асен Василев предлага във всички компании с над 50 души личен състав възнагражденията да се изплащат само по банков път, а в бранш " Ресторантьорство и кетъринг услуги " - във всички компании, без значение от броя на наетите.

 Може ли да се прави обществена политика за цялостен народ Може ли да се прави обществена политика за цялостен народ

" Въвеждане на условие за погашение на трудови хонорари единствено по банков път би трябвало да бъде авансово подсигурено с нужната инфраструктура на територията на цялата страна - банкомати, ПОС-устройства, интернет съгласуваност, налични банкови такси за търговците и наетите лица ", възразява е в мнение Българската стопанска камара (БСК).

" Скептични сме (...) Подобна мярка не взема решение главния проблем за неофициалната стопанска система в трудовите правни отношения, а точно - " заплата в плик ". Всички наши проучвания по тематиката демонстрират, че най-разпространената процедура е подписване на трудов контракт с трудово заплащане по-ниско от контрактуваното, като чистото заплащане по трудовия контракт се превежда по банков път, а разликата до контрактувания размер се заплаща в брой, " в плик ", прибавя Асоциацията на индустриалния капитал.

Стопанската камара добавя, че това би затруднило и членовете на кооперации и производителите на земеделска продукция. " Икономически голословно е въвеждането на условие тези работодатели да осъществят спомагателни разноски за осъществяване на голям брой банкови преводи на дребни суми, от една страна, а от друга, това би означавало някои от служащите, които нямат разкрити банкови сметки, да бъдат задължени да открият такива на свое име, което от своя страна ще ги обремени с спомагателни и ненужни разноски, написа БСК. И продължава: " Считаме, че, в случай че бъде призната, препоръчаната мярка следва да се комбинира и с смяна в регулациите в банковата система, свързани с таксите и комисионните. В противоположен случай,
законодателят само ще способства за увеличение на облагите на банките от такси и комисионни, за сметка на потребителите на услугите им - работодатели и наети лица и смяната ще има
позитивен резултат само за банковия бранш ".

Месечен доклад на парите в брой във фирмените каси

С промени в Закона за Данък добавена стойност министърът на финансите предлага всеки месец компаниите да регистрират пред Национална агенция за приходите касовите си наличия, само че бизнес организациите не утвърждават концепцията, зад която стои същият претекст - ограничение на заплащанията " в плик ".

Асоциацията на индустриалния капитал предлага тази мярка да отпадне, тъй като основава несъразмерна финансова и административна тежест за всички регистрирани по Данък добавена стойност сдружения. " Над 98% от настоящите предприятия в България са микро и дребни, като преобладаващата част от тях употребява външно счетоводно обслужване от счетоводни предприятия или счетоводители на свободна процедура (...) Много постоянно разходни документи, платени в брой, се предават за счетоводна обработка със забавяне (...) Същото важи и за приходни и разходни касови ордери и предплатени доклади на подотчетни лица и притежатели. Добавянето на сходно в допълнение обвързване за обявление (..) ще постанова ежемесечно прецизиране на касовите интервенции, което ще оскъпи счетоводните услуги и най-важното ще докара до обявление на неточни данни ", възразява Асоциацията на индустриалния капитал.

" Подобни отговорности не носят никаква спомагателна стойност, а водят само до административни усложнения за предприятията. Неоправдано ще се сътвори спомагателна административна тежест за
бизнеса ще се отрази финансово на всички регистрирани по този закон субекти, защото ще докара до нужда от в допълнение натоварване на счетоводните им отдели и наемането на нови чиновници ", прибавя Съюзът за стопанска самодейност.

Без касова записка не плащаш

Трето противоречиво съгласно бизнеса изобретение е предлагането на Асен Василев потребителите на услуги да имат право да не ги платят, в случай че не получатн касова записка. За илюстрация най-често се дава посещаване в ресторант, където след потреблението клиентът би бил свободен да не заплати, в случай че не получи касов бон.

БСК има съществени запаси към концепцията, тъй като " неизпълнението на обвързване към фиска не може да поражда права за трети лица - консуматори на услугата ". " Недопустимо е страната със закон да разпорежда права под формата на привилегии на избрана група консуматори, дискриминирайки потребителите на други услуги и артикули, поради неизпълнени към фиска от страна на съответната група търговци административни отговорности, " се споделя в мнението, в което се предизвестява, че това би довело до
безпричинно обогатяване на потребителя за сметка по едно и също време на търговеца и на страната.

Съюзът за стопанска самодейност предлага на министъра на финансите да не разчита за попълването на приходната част единствено на събираемостта на налозите. " Политика, която може да способства позитивно за приходната част на бюджета е, да вземем за пример, предприемането на действителни, своевременни дейности за противопоставяне и битка с корупцията на всички равнища, освен в държавната сфера, само че и в бизнес връзките ", гласи мнението на Съюза за стопанска самодейност с изпълнителен шеф Алексей Петров.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР