Безплатни противогрипни ваксини за рисковите групи – хората на и

...
Безплатни противогрипни ваксини за рисковите групи – хората на и
Коментари Харесай

Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г.

Безплатни противогрипни ваксини за рисковите групи – хората на и над 65 година, децата и хронично болните, утвърди държавното управление с гласуването на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

С приемането ѝ Министерски съвет си слага за цел да понижи заболяемостта, затрудненията и смъртността от сезонен грип посредством повишение на имунизационния обсег - най-много измежду хората над 65 години, както и да се увеличи информираността на популацията за риска от грип и обвързваните с него затруднения и методите за предотвратяване. Основните действия на програмата са ориентирани към обезпечаване с обществени средства на ваксини против сезонен грип, създаване на механизми за осъществяване на имунизацията и доклад, повишение равнището на осведоменост на популацията за значимостта на болестта и опциите за профилактика посредством имунизация. Необходимите средства за осъществяването на Програмата са за сметка на одобрения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването.

По данни на Министерство на здравеопазването грипът се демонстрира във всички възрастови групи, като рискът от затруднения е най-голям при възрастните хора, дребните деца и ронично болните. Статистиката сочи, че към 40 000 души умират прибързано от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората над 65 години, като доближава до 90% от смъртните случаи, най-вече при лица с съпътстващи болести.

У нас единствено в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени главно в границите на 3 - 4 седмици. През тези седмици, междинната заболяемост за страната доближава до над 300 на 10 000 население, което значи, че в интервала на епидемиологичния напредък са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души. Здравното министерство акцентира, че при здрави хора имунизациите могат да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип. При хората в преклонна възраст пък ваксинопрофилактиката понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи – с 80%.
Прочети още на: Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 година

Puls.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР