Безплатни прегледи за страдащи от диабет или с риск от

...
Безплатни прегледи за страдащи от диабет или с риск от
Коментари Харесай

В ИСУЛ организират безплатни прегледи за страдащи от диабет

Безплатни прегледи за страдащи от диабет или с риск от развиване на диабет ще се правят в Клиниката по метаболитни болести и диетика към болница „ Царица Йоанна –ИСУЛ “, оповестиха от лечебното заведение.

Инициативата е във връзка Световния ден за битка с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Консултациите ще бъдат на 14 ноември 2022 година, от 12:00 до 16:00 ч. Предварително записване не е належащо.

Тази година акцентът на акцията в болничното заведение е върху предиабета - положение, в което равнищата на кръвната захар са по-високи от естествените (между 5,7 и 6,4%), само че не толкоз високи, че да бъде сложена диагноза диабет вид 2. В този стадий положението е към момента обратимо и с вярна диета, подобаваща здравна грижа и смяна в метода на живот, е допустимо заболяването да не се развие.

Хората с предиабет имат 50% възможност да развият диабет вид 2 през идващите пет до 10 години. По приблизителни данни, българите, диагностицирани с диабет са към 519 хиляди, като се допуска, че 134 хиляди души към момента не знаят, че имат диабет, а 235 хиляди са в положение на предиабет.

Хората в положение на предиабет имат 15% по-висок растеж от развиване на сърдечно-съдово заболяване, 16% по-висок риск от коронарна артериална болест (по-позната като артериосклероза), 14% по-висок риск от инсулт, а доста от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР