Безплатна програма е използвал Кристиян Бойков, обвинен за хакването на

...
Безплатна програма е използвал Кристиян Бойков, обвинен за хакването на
Коментари Харесай

С безплатна програма Кристиян Бойков хакнал данните на 6 млн. в НАП

Безплатна стратегия е употребявал Кристиян Бойков, упрекнат за хакването въз основата данни на Национална агенция за приходите. Тя изтече в интернет през юли 2019 година, откакто младежът, тогава на 20 година, я разпрати до няколко медии.

Именно мейлът е едно от доказателствата против Бойков, излиза наяве от обвинителния акт против него и шефа на TAD Group Иван Тодоров. Двамата са дадени на съд от Софийската градска прокуратура.

Делото потегля в понеделник в Софийския градски съд три години и половина след приключването на данните на над 5 млн. българи и компании, написа Lupa.bg.

Кристиян и шефът на компанията за киберсигурност Иван Тодоров с изключение на началник и зависещ били и в другарски връзки.

Бойков даже замествал началника си, когато го нямало. Младежът отишъл във компанията година преди да хакне приходната организация. Тодоров го харесал, откакто станало медийно известно, че Бойков е пробил уеб страницата на МОН, само че с положителни планове - да покаже пропуските в системата. Фирмата постоянно работела постфактум - първо хаквали някой, а по-късно му го съобщавали. По този метод търсели клиенти.

“Не се правеха никакви проби, без Иван Тодоров да ги утвърди ”, разказал Лъчезар Ненков пред проверяващите за различен случай, когато жертва била известна българска мейл услуга.

Системата работела относително добре до 15 юли 2019 година. Тогава Бойков разпраща хакнатата база данни до редица медии. 3 дни по-рано търсил в гугъл преводач по какъв начин е на британски език “Уважаеми публицисти ”. Историята е открита в браузъра, конфигуриран на служебния му компютър. Бойков се интересувал и от мейли на медии, на които да прати данните на над 6 млн. българи и компании. Търсил в интернет и добър мейл, който предлага анонимизираща услуга. В горещия юлски следобяд даже се ядосал, че новината за теча не излиза по медиите.

“Тия неща, които съм ги изпратил до медиите, сега никой няма да им обърне внимание ”, кахърел се Бойков. В този ден държавното управление взема решение да вземе изтребители F-16. В първия си мейл той се показва за руснак, само че е открито, че мейлът е пратен от България.

Няколко медии върнали отговор на Бойков, който решил да употребява нов мейл адрес. Денят към този момент е 16 юли 2019 година И там се издънил - отново превеждал с гугъл. Часът на изпращането на отговора пък съвпадал с този, в който влезнал в сякаш надеждната поща. В него към този момент разкрил, че е у нас. Бойков се показал за руснак, женен за българка. Нейните родители знаели какъв брой слаба е страната в България. В писмото си заплашил, че ще разгласява още данни, в това число и за медии, в случай че останел неудовлетворен от отразяването на офанзивата.

Всички служби в страната към този момент били на поста си и ровели файловете за диря. В данните тя изскочила - Kpuccc. Така кръстил компютъра си, употребил този прякор в няколко уеб страницата. В тях той бил вметнат сред първото име и семейството му. Белезниците щракнали на ръцете му още същата вечер.

Експертизата посочила, че за последно е ровил в уеб страницата на Национална агенция за приходите на 29 юни 2019 година Ползвал програмата SQLMap, която е безвъзмездна. Човек може да подари пари за нея. Така направил SQL инжекция и вместо да вкара данни, подал команда, с цел да получи достъп до избрана информация. Пробил системата през услугата за възобновяване на Данък добавена стойност от чужбина.

В дните преди да популяризира файловете, Бойков си играл да трие името на компютъра си, само че пропуснал един от милионите файлове. Над 1 млн. души търсили дали са част от теча. Затова е упрекнат в основаване на боязън и ужас у популацията, осъществено посредством хакерската офанзива. За негов помощник е измамен под отговорност шефът му Тодоров. Ако бъдат приети за отговорни, двамата могат да получат от 5 до 15 години. От делото е изпаднал комерсиалният шеф на компанията Георги Янков, който първоначално също имаше обвиняване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР