Безопасността на турските продукти в износа към чужбина, особено в

...
Безопасността на турските продукти в износа към чужбина, особено в
Коментари Харесай

Made in Türkiye: Безопасността на турски стоки, които се внасят и в България е под въпрос

Безопасността на турските артикули в износа към чужбина, изключително в Европа, се е влошила, оповестява. Това е изключително значимо за българските консуматори, защото последните данни на Националния статистически институт сочат, че през първата половина на годината максимален е стойностният размер на стоките, импортирани в България от трети страни е, точно от Турция -  той надхвърля 4 милиарда лв.. 

Инспекции открили, че текстил, изпратен в Канада, за който се твърди, че " забавя горенето ", в действителност не дава отговор на изискванията; има подозрения, че медът, изнасян за Европейски Съюз, е с добавки; микотоксинът афлатоксин е открит в ядки, изнасяни за Австралия, Бразилия и Япония; в обувките, изнасяни за Сирия, Мали и Ирак, е намерено олово в равнища, които съставляват риск за човешкото здраве.

Асамблеята на турските експортьори излезе с предизвестие към експортьорите въз основа на писмо от Министерството на търговията, в което съобщи, че е получила голям брой изказвания, че изнасяните артикули не са безвредни.

" Тези изказвания, някои от които включват констатациите на способените органи на страните експортьорки, се усилват с всеки минал ден, пораждат подозрения по отношение на качеството и сигурността на нашите експортни артикули и съществено повреждат имиджа на " Произведено в Турция " в чужбина ",  разясниха от Асамблеята на турските експортьори.
 От къде Турция през последните месеци внася 70% от въглищата си
От къде Турция през последните месеци внася 70% от въглищата си

Големият растеж е главно поради отстъпки в цените

" Освен че поврежда имиджа на " Произведено в Турция ", тази обстановка също съставлява опасност за здравето и сигурността на хората, повдига въпроси по отношение на продуктите, доставяни на вътрешния пазар, а някои случаи, известия в пресата, провокираха безпокойствие измежду обществото ", допълват от Асамблеята.

Беше обявено, че обвиняванията по отношение на изнесени артикули ще бъдат разследвани посредством интернационален продан на информация и ще бъдат наложени наказания, в случай че се счете за належащо.

От април 2021 година, съгласно оценката на артикули с генезис от Турция, се вижда нарастване на уведомленията за рискови артикули и беше очебийно, че тази обстановка може да донесе рецензии на системата за сигурност на продуктите в Турция и да има негативно влияние върху износа.

Съгласно законодателството, хармонизирано с Европейския съюз, всички артикули се ревизират на стадий произвеждане и по-късно се доставят на вътрешния пазар или за експорт. Неподходящите артикули, които са подценени, се откриват в чужбина посредством система, наречена RAPEX.

Според законодателството продуктите, върнати от експорт, не могат да бъдат пуснати на вътрешния пазар. Тези артикули би трябвало да бъдат унищожени от производителя.
 С ниски цени - трансплантацията на коса се трансформира в промишленост за $2 милиарда в Турция
С ниски цени - трансплантацията на коса се трансформира в промишленост за $2 милиарда в Турция

Eдна от най-търсените дестинации в света за пластична хирургия

Инспекциите за сигурност на продуктите, доставяни на вътрешния пазар, се правят от девет разнообразни обществени институции под координацията на Министерството на търговията в границите на надзора и инспекцията на пазара.

Налагат се разнообразни наказания, в това число административни санкции, за артикули, за които се откри, че нарушават Закона за сигурност на продуктите и техническите разпореждания. Санкции се постановат и на несъответстващи артикули, изнасяни или предопределени за експорт в страни членки на Европейски Съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР