Безопасността на движение е изключително сложна ситуация, защото тя е

...
Безопасността на движение е изключително сложна ситуация, защото тя е
Коментари Харесай

България била с най-стария автопарк в ЕС

" Безопасността на придвижване е извънредно комплицирана обстановка, тъй като тя е сложен механизъм. Не може да предприемеш една мярка и да кажеш, че с това нещо да кажеш " подобрихме сигурността и намалихме жертвите ". Това е погрешно, тъй като е комплекс от доста ограничения и механизми, които се вършат. В последните години тръгнахме в вярна посока и се развиваме. "

Това съобщи някогашният началник на " Пътна полиция " и специалист в Държавна организация за пътна сигурност Росен Рапчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му темповете са мудни, само че всичко зависи от обстановката и финансовото отношение.

Той разяснява, че страни, които са с доста по-добър бюджет, могат да си разрешат по-бързо изменение на инфраструктурни проблеми.

" Обществото има средства да си купува по-модерни и по-сигурни коли. Ние караме най-стария автопарк в Европейски Съюз, който също е част от тази сигурност ", акцентира Росен Рапчев.

Експертът уточни, че тази година в деня на сигурност по пътищата са наблегнали на 4 тематики - телефон, колани, скорост, за която е потвърдено, че е най-опасното нещо, и безвредна градска среда.

" Телефонът и разсейването - виждате, че освен водачите са проблематични, даже и самите пешеходци, комуникирайки по телефона , те губят визия къде се намират. Един лидер, който единствено за 2-3 секунди си отнеме вниманието, автомобилът продължава да се движи, той няма никаква визия какво се случва към него и в случай че се случи нещо изключително няма време да реагира ", безапелационен е специалистът.

Рапчев акцентира, че по време на ограниченията, които бяха взети, свързани с епидемията, трафикът е намалял.

" Спадна с 30-40%, а по същия метод спадна и броят на произшествията, броят на починалите. Това демонстрира, че интензивността на придвижването е директно обвързвана с травматизма. Но когато понижа трафикът водачите взеха решение, че могат да се движат с по-висока скорост, посочи Росен Рапчев.

По думите му в последните 10 години юли е най-аварийният месец в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР