Безопасността на детето в автомобила е наистина важна и точно

...
Безопасността на детето в автомобила е наистина важна и точно
Коментари Харесай

9 често срещани грешки със столчето за кола

Безопасността на детето в автомобила е в действителност значима и тъкмо тя е повода законът да изисква децата да седят в специфични столчета, до момента в който се возят. И въпреки всичко вярното инсталиране на детска седалка за кола изисква известни знания. В идващите редове ще ви разкажем за 9 постоянно срещани неточности, които е добре да не повтаряте.

Вземате употребявано столче, без да го ревизирате

 iStock/Getty Images

Ако сте решили да вземете столче втора ръка, наложително проверете следните неща:
Да не е на повече от 6 години Да не е взело участие в злополука Моделът да не е изтеглен от производителя заради недостатъци Да не наподобява развалено и да разполага с всички елементи Да има инструкции за приложимост
Ако не сте наясно с тези неща, по-добре не го купувайте.

Инсталирате го на неверно място

Мястото на детското столче за кола е на задната седалка, надалеч от въздушните възглавници – те са предопределени за възрастни хора и могат да наранят детето, в случай че се задействат. Най-безопасно е на междинната седалка.

Не четете инструкциите

Винаги четете деликатно инструкциите на производителя и ги следвайте.

Едно значимо предписание: когато монтирате столчето, проверете дали е задоволително крепко затегнато. Когато го дръпнете мощно напред, би трябвало да се отмести на не повече от 2-3 см от седалката, на която е сложено.

Коланите на детето би трябвало да са толкоз стегнати, че да можете да мушнете пръста си под тях, само че не повече.

 iStock/Getty Images

Монтирате с неправилен надолнище

Ако седалката не е с подобаващ за детето надолнище, рискувате главичката му да е в заплаха. Задължително е бебетата да се возят полулегнали. Прочетете напътствията на производителя по кое време можете да изправите столчето.

Твърде рано обръщате седалката

Родителите избират да виждат лицето на детето си в задното огледало и по тази причина постоянно прибързват с обръщането на посоката на столчето за кола. Не забравяйте, че противоположната позиция е най-безопасна. Следвайте напътствията на производителя по отношение на подобаващото време за превръщане.

Не сваляте връхните облекла на детето

Дебелите зимни якета могат да попречат да затегнете добре защитните колани на столчето. По опция загрявайте колата авансово и сваляйте якето, а в случай че в автомобила е хладно, може да завиете детето с леко одеяло, откакто го закопчаете.

Твърде ранно унищожаване на облегалката

Когато детето порасне задоволително, и да го превърнете във висока седалка. Не избързвайте с това – детето би трябвало да е задоволително високо, с цел да може този метод на возене да му обезпечи сигурност. Отново прегледайте напътствията на производителя.

 iStock/Getty Images

Погрешно потребление на коланите

Когато пристигна време детето да остане единствено на бустер седалка, внимавайте с коланите на автомобила. Задължително е съществуването на два колана, за по-голяма сигурност при пътешестване – един, който минава през рамото и пресича средата на гърдите, както и различен, който обгръща скута му.

Твърде ранно унищожаване на столчето

Според законодателството у нас можете да премахнете столчето за кола, когато детето стане най-малко 150 см високо или тежи най-малко 36 кг. Тези параметри са съобразени с фабричното съоръжение на колите. Ако решите да премахнете столчето по-рано, създавате риск за детето.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР