Безобидно ли е медът да се нагрява и какво се

...
Безобидно ли е медът да се нагрява и какво се
Коментари Харесай

Медът губи част от полезните си свойства при загряване

Безобидно ли е медът да се нагрява и какво се случва с продукта по време на този развой , изясни в изявление за радио Sputnik диетологът Андрей Золотарев.

Захаросаният мед не се харесва на всички , по тази причина доста хора загряват деликатеса, с цел да възстановят неговата течна форма, сподели той.

" В този миг се трансформира кристалната решетка, молекулярната конструкция на меда . Той още веднъж става течен и към този момент не е захаросан ", изяснява Золотарев.
Според него медът има стотици потребни свойства, само че при нагряване някои от тях се губят.

" След нагряване медът може да загуби редица потребни свойства . В него има избран брой ензими, които се унищожават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка ", предизвестява Золотарев.

В същото време необятно публикуваното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е правилно, добави той. Продуктът не става рисков за здравето.

" Често се появява информация, че в случай че медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това надалеч не е правилно " , акцентира Золотарев.

За да се избегне " цялостното заличаване " на ензимите и витамините в него, е належащо медът да се загрява вярно, поучава диетологът.

" Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, до момента в който температурата спадне до 80 градуса, и едвам тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, би трябвало да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този метод бурканът с мед ще възвърне течната си форма постепенно ", сподели Золотарев.

Диетологът не предлага загряването на меда в микровълнова фурна или на обичайна водна баня с вряла вода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР