Безжичното зареждане позволява хакване и прегряване на смартфони от разстояние(снимка:

...
Безжичното зареждане позволява хакване и прегряване на смартфони от разстояние(снимка:
Коментари Харесай

Хакер може да запали смартфон от разстояние


Безжичното зареждане разрешава хакване и прегряване на смарт телефони от разстояние
(снимка: стоп-кадър от видео в YouTube канала VoltSchemer)

Специалисти по киберсигурност откриха метод за отдалечено хакване и физическа щета на модерни смарт телефони iPhone и Android. Инструментът за тази цел за станциите за безжично зареждане. Хакерите даже не би трябвало да допират устройствата – те могат да създадат всичко отдалечено, в това число да провокират прегряване на смарт телефона.

Безжичните зарядни устройства, чиито известност и мощ нарастват с всеки минал ден, могат да се употребяват за отдалечено хакване на смарт телефони. Освен това няма значение на каква платформа работи мобилният телефон – хакерите могат еднообразно елементарно да завладяват както iPhone, по този начин и смарт телефон с Android.

Безжична опасност

Възможността за потребление на зарядна станция като инструмент за хакване беше проучена и ясно демонстрирана от специалисти от Университета на Флорида (САЩ) взаимно със експерти от компанията за осведомителна сигурност CertiK. По време на своите опити те откриха още по-плашещ факт – смарт телефон, който се зарежда безжично, може да бъде физически погубен вследствие на прегряване.

Съвременните акумулатори не понасят добре нарасналата топлота, постоянно се възпламеняват и мъчно се гасят, което може да докара до доста неприятни последствия. Например, експлодирал смарт телефон Samsung Galaxy Note 7 един път изпепели до основи коли, къщи и жилища и аргументи на притежателите си съществени изгаряния.
още по темата
Експериментаторите назовават офанзивата против смарт телефони посредством безжичното зареждане VoltSchemer. Методът употребява електромагнитни разстройства, предавани от зарядната станция, с цел да вкарва гласови команди непосредствено на устройството.

В публикация за резултатите от проучването експертите изброяват няколко станции, взели участие в опита – съвсем всички са пуснати под малко известни марки и единствено една носи логото на огромна компания, Philips. Всички станции са с ниска мощ – от 5 до 15 W, само че на пазара към този момент се оферират и мо-мощни разновидности.

Методът VoltSchemer

Атаката VoltSchemer се основава на главния принцип на електромагнитната индукция, който се употребява от всички модерни безжични зарядни устройства без изключение. Те генерират изменчиво магнитно поле за транспорт на сила към приемна намотка вътре в смарт телефона.

Хакер може да повлияе на напрежението, подадено на входа на зарядното устройство и по този метод да сътвори разстройства, благодарение на които след това да промени характерностите на магнитното поле, основано от зареждането.

В същото време не се изисква нападателят да има физически контакт със самото зарядно устройство – не е належащо то да бъде модифицирано на хардуерно равнище. Все отново ще е належащо в допълнение електронно устройство, което манипулира напрежението – експериментаторите са го вградили непосредствено в USB гнездото.

От позвънявания до пожар

След като получи достъп до устройството, хакерът може да прави съвсем всяко деяние, употребявайки скрити гласови команди, да вземем за пример да прави позвънявания или да започва приложения. Последствията от това могат да бъдат разнообразни, даже пагубни, изключително в случай че нападателят разполага с кода от банковото приложение на смарт телефона на жертвата.

Има и по-опасен проблем, който може да възникне вследствие на офанзивата с VoltSchemer. Хакер може отдалечено да аргументи прегряване на устройство, като генерира разстройства от зарядната станция, употребявайки упоменатото нагоре устройство за надзор на входното напрежение.

Поради тази интервенция, процесът на зареждане на смарт телефона не е приключен – контролерът „ полудява ” и батерията продължава да употребява заряд при оптималната мощ, което води до повишение на нейната температура. Хакерът може в допълнение да увеличи входното напрежение, което ще накара батерията да се загрее още по-бързо и до по-високи температури.

По време на опита оптималната температура на смарт телефона, която е реализирана, е 80 градуса по Целзий. Доказано е също, че хакната зарядна станция може да „ изпържи ” съвсем всеки обект, който се сложи върху нея, било то ключове за кола, елементарен кламер, SSD устройство или USB флашка. В портала YouTube даже има канал VoltSchemer с няколко видеоклипа, които показват процеса на прегряване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР