Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, използвани за

...
Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, използвани за
Коментари Харесай

„Метрото в Газа“: Мистериозната мрежа от подземни тунели, използвана от Хамас

Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, употребявани за контрабанда на артикули от Египет и осъществяване на офанзиви в Израел.

Но съществува втора подземна мрежа, която израелските отбранителни сили разговорно назовават ​​„ метрото в Газа “. Това е голям лабиринт от тунели, съгласно някои сметки на няколко километра подземен, употребявани за превозване на хора и стоки; за предпазване на ракети и тайници за боеприпаси; и разполага с командни и контролни центрове на Хамас, всички надалеч от любопитните очи на самолетите и дронове за наблюдаване на IDF.

През 2021 година Хамас съобщи, че е построил тунели на стойност 500 километра (311 мили) под Газа, макар че не е ясно дали тази цифра е точна или достоверна. Ако е правилно, подземните тунели на Хамас ще бъдат малко по-малко от половината от дължината на системата на метрото в Ню Йорк.

„ Това е доста комплицирана, доста огромна – голяма – мрежа от тунели на много дребна част от територия “, сподели Дафне Ричмънд-Барак, професор в израелския университет Райхман и специалист по подземни войни.

Не е ясно какъв брой би коствала тунелната мрежа на Хамас, която ръководи бедната крайбрежна линия. Цифрата евентуално е забележителна, както във връзка с работна мощ, по този начин и на капитал.

Израелски пълководец обикаля тунелите на Хамас и Ислямски джихад през февруари 2018 година Израелски пълководец обикаля тунелите на Хамас и Ислямския джихад през февруари 2018 година Уриел Синай/Ню Йорк Таймс/Редукс

Газа е под сухопътна, морска и въздушна обсада от Израел, както и под сухопътна обсада от Египет от 2007 година и не се счита, че има вид солидна машина, която нормално се употребява за създаване на тунели надълбоко подземен. Експерти споделят, че копачите, употребяващи съществени принадлежности, евентуално са се заровили надълбоко подземен, с цел да изкопаят мрежата, която е обвързвана с електричество и подсилена с бетон. Израел от дълго време упреква Хамас, че отклонява бетон, предопределен за цивилен и филантропични цели, към построяването на тунели.

Критиците на Хамас също споделят, че големите разноски на групировката за тунели биха могли вместо това да платят за цивилни бомбоубежища или мрежи за ранно предизвестие като тези оттатък границата в Израел.

Асиметричното предимство

Тунелите са били атрактивно средство за водене на война от средновековието. Днес те оферират на войнстващи групи като Хамас преимущество в асиметричната война, отричайки някои от софтуерните преимущества на по-напреднали военни като IDF.

Това, което прави тунелите на Хамас разнообразни от тези на Ал Кайда в планините на Афганистан или Виет Конг в джунглите на Югоизточна Азия, е, че са построили подземна мрежа под една от най-гъсто обитаемоте зони на планетата. Близо 2 милиона души живеят в 88 квадратни благи, които съставляват град Газа.

„ Винаги е мъчно да се оправяме с тунели, не ме разбирайте неправилно, във всеки подтекст, даже когато са в планински регион, само че когато са градски, тогава всичко е по-сложно – тактическите аспекти, стратегическите аспекти, оперативни аспекти и, несъмнено, отбраната, която желаете да осигурите за цивилното население “, сподели Ричмънд-Барак, който също е старши помощник в Института за право и сухопътна война Либер и Института за модерна война в Уест Пойнт.

Израелски специфични бойни бойци организират подготовка, употребявайки технология на бойното поле за виртуална действителност, с цел да симулират тунели на Хамас, водещи от Газа към Израел в база на израелската войска в Петах Тиква през април 2017 г. Израелски специфични бойни бойци организират подготвително обучение, употребявайки технология на бойното поле за виртуална действителност, с цел да симулират тунели на Хамас, водещи от Газа към Израел в база на израелската войска в Петах Тиква през април 2017 година Rina Castelnuovo/Bloomerg/Getty Images/файл

След терористичната офанзива на 7 октомври в Израел, при която бяха убити минимум 1400 души, най-вече цивилни, IDF неведнъж твърди, че Хамас се крие в тези проходи „ под къщи и здания, обитаеми с почтени цивилни от Газа “, като на процедура ги трансформира в човешки щитове. Оттогава израелските военни въздушни удари са умъртвили минимум 2670 палестинци, се споделя в изказване на Министерството на здравеопазването в Газа в неделя.

Очаква се IDF да преследва мрежата при идното си сухопътно навлизане в Газа, защото през последните години постави крайни старания, с цел да отстрани тунелите на Хамас. Израел стартира сухопътна офанзива против Газа през 2014 година, с цел да се опита да отстрани подземните проходи.

В петък Израел предизвести към 1,1 милиона, живеещи в Газа, да се реалокират на юг преди евентуалната си интервенция, съгласно Организация на обединените нации. Критиците споделиха, че сходна заповед е невероятно да се извърши в къс период посред военна зона. Висшият чиновник на Организация на обединените нации по правата на индивида сподели, че апелът за евакуация „ опонира на разпоредбите на войната и обикновената човещина “.

Преместването на цивилни от град Газа ще помогне да се направи по-безопасно премахването на тунелите, само че сходни интервенции ще бъдат рискови, сподели Ричмънд-Барак.

IDF може или да направи тунелите краткотрайно неизползваеми, или да ги унищожи. Според Ричмънд-Барак бомбардирането на подземните проходи нормално е най-ефективният метод за премахването им, само че такива удари могат да обиден цивилни.

Ясно е, че технологията сама по себе си няма да е задоволителна, с цел да спре подземната опасност.

Израел похарчи милиарди долари, пробвайки се да отбрани границата с умна система, която може да се похвали с усъвършенствани датчици и подземни стени, само че Хамас въпреки всичко съумя да стартира своето нахлуване на 7 октомври по суша, въздух и море.

Ричмънд-Барак сподели, че е нужен холистичен метод, който да употребява образно разузнаване, наблюдаване на границите и даже да моли цивилните да наблюдават за всичко съмнително.

„ Няма безупречно решение за справяне със опасност от тунел “, сподели Ричмънд-Барак. „ Няма Железен купол за тунели. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР