Безброй грешки в протоколите от местните избори и забавяне в

...
Безброй грешки в протоколите от местните избори и забавяне в
Коментари Харесай

Грешка след грешка в протоколите и на местния вот - какво най-често се обърква при попълването им?

Безброй неточности в протоколите от локалните избори и закъснение в предаването им. Многото ремонти вършат изборните документи сложни за разчитане. Екип на Българска национална телевизия прегледа протоколи от секции в цялата страна на инцидентен принцип.

Почти няма обитаемо място с протоколи без неточности. Най-често се бърка броят на подписитe в изборните описи с броя на получените бюлетини, с броя на гласувалите. При преференциите също има неточности, както и при дописаните в описите за гласоподаване.

Общинските комисии считат, че секционните са прибързали и оттова идват поправките. А при всяка промяна комисията би трябвало да се подписва върху протокола и всичко се надрасква. Вижте някои от най-фрапиращите случаи:

Гешка след неточност откриваме в София, Видин, Шумен и Ямбол. А в Благоевград - откриваме най-голямата. В една от секциите са правили попавка след корекция и при всяка промяна автограф върху автограф от комисията. Резултатът: мъчно се чете.



" Около 75% от секционните протоколи са сбъркани. Дължи се на огромната изборна интензивност, огромния брой дали своят вот, изключително с избора за общински съветници и многото преференции. Подадени за към 500 на брой претенденти, които бяха за общински съветници ", уточни Мартин Бусаров - ръководител на ОИК Благоевград.

Българска национална телевизия: Успяхте ли да стигнете до правилния резултат, да разчетете?

Мартин Бусаров: ОИК постоянно стига до правилния резултат, защото на нас това ни е задачата.

В Пловдив не са си изпълнили задачата до край - към момента не са качили множеството сканирани протоколи.

" Много писане, направих една-две неточности там в купчинките и айде връщане отначало и по тази причина се забавихме ".

" Пет пъти ги проверихме, нямаме неточности ".

В секция в Русе не можем да разберем какъв брой са в допълнение вписаните в изборния лист. Числото просто е закрито от подписите на комисията. Друга комисия написала с думи кое е корекция - да е несъмнено. Грешка в протокола връща две от секциите в изходна позиция.



" Доста разнопосочно са ги оценявали. Под недействителни бюлетини бяха поставили най-различни, и такива, които бяха действителни, заради което се наложи да ги преброят тук отначало и да попълнят нов протокол ", сподели Милена Хинкова - ръководител на ОИК в Русе.

А тази година от 1900 членове на комисии обучили 1100 - връх за Русе. Има честа неточност и за гласоподавателите.

" В бюлетината за общински консултант всеобщо не е зачеркнато квадратчето с избор на съответната политическа партия, а е зачеркната единствено преференцията. Това прави бюлетината безусловно невалидна ", изясни Силва Агопян, ръководител на СИК в Русе.

В Бургас, Кърджали, Варна виждаме по доста от същото - неточност, неточност, неточност. И можем да продължим да броим...

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР