Безалкохолно. Или вода. Това е правилният отговор на въпроса Какво

...
Безалкохолно. Или вода. Това е правилният отговор на въпроса Какво
Коментари Харесай

Какво да пиете, ако ще шофирате?

Безалкохолно. Или вода. Това е верният отговор на въпроса " Какво да пия? ", изключително щом ви се постанова да шофирате. Ако отивате на празненство или просто отбелязвате края на работната седмица, само че сте водач, има метод да разпуснете и без алкохол в кръвта. Трябва ви единствено добра компания и малко разсъдък.

Може би ще се изненадате да научите какъв брой бързо алкохолът прониква в кръвта. Според данни на Националния институт по корист с алкохол и алкохолизъм в Съединени американски щати резултатът настава още с първата глътка. В рамките на 10 минути алкохолът към този момент циркулира из тялото ви.

Затова безапелационният ни съвет е да заложите на безалкохолна напитка, освен това, в доста случаи, без да се лишавате от обичания усет на алкохолното пиво, което обичате. Много компании оферират към този момент така наречен " моктейли " - питиета, които са реплика на познати коктейли, само че без наличие на алкохол в тях, а разновидностите на безалкохолна бира с разнообразни усети също по никакъв начин не са малко.

Според проучване* на организация BluePoint във връзка 15-годишнината на националната акция безалкохолната бира се подрежда на втора позиция като най-предпочитана категория след обичайните безалкохолни питиета, които българските водачи употребяват, когато са на открито с колата. 41% от тях пият безалкохолна бира всеки път, когато излязат с кола. Повече от половината българи считат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране би трябвало да е 0,0 промила. Едва 20% одобряват, че 0,2 - 0,5 промила е позволена граница, демонстрира още изследването, направено по поръчка на " Каменица " АД.

Защо 0%, а не " малко алкохол ", когато приказваме за шофиране

Концентрацията на алкохол в кръвта/дъха (Blood/breath alcohol concentration, BAC) е мярка за количеството алкохол в тялото. Дори при централизация 0,05 изследванията демонстрират, че реакциите са по-бавни, в сравнение с при 0,0. Освен това е мъчно да се следи тъкмо какъв брой алкохол консумирате, защото доста фактори имат значение:

- друг размер и форма на чашата;

- друго алкохолно наличие за всеки тип напитка (вино/бира/алкохолни напитки);

- друго количество;

- постепенна загуба на визия - колкото повече пиете, толкоз по-неточни стават догатките ви за количеството употребяван алкохол.

Важно е да знаете също, че концентрацията на алкохола в доста случаи продължава да се покачва, откакто спрете с пиенето. Променливите, които въздействат на този развой, са тегло, пол, метаболизъм, какъв брой постоянно пиете и какъв брой време не сте яли. Кафето, сънят, повръщането или упражненията няма да понижат концентрацията на алкохола, до момента в който не мине нужното време (а то е друго според от типа и количеството алкохол).

Бъди шо%ьор за образец!

В човешката природа е заложено да се бунтува против всевъзможни наложени ограничавания. Добре е да се подсещате обаче, че разпоредбите в обществото са, с цел да основават ред и да обезпечават успокоение и сигурност. Когато приказваме за правила на пътя, това важи с цялостна мощ. Затова си изградете правила, които да спазвате неотменно, когато се качвате зад кормилото, като да вземем за пример да не консумирате алкохол. 76,4% от запитаните в проучването на BluePoint настояват, че не употребяват никакъв алкохол, когато са с колата. 90% пък дефинират себе си като " водач за образец ", като на непринудено равнище дефиницията, която дават за понятието е " човек, който съблюдава разпоредбите за придвижване " (43,5%). Сега, с ръка на сърцето, си отговорете какъв водач сте вие. Ако отговорът е " водач за образец ", вие сте заслужен за дипломат на концепцията, заложена в акцията. " Алкохолът е неприятен водач ". Тази година тя е под наслов " Бъди водач за образец ", по нея се редица държавни структури, организации и сдружения, чиято задача е сигурността на пътя. Нека тази задача бъде и ваша!

---

*Проучването за настройките към шофирането и използването на алкохол е извършено измежду 407 дейни водачи в България, на възраст от 18 до 65 години, посредством онлайн анкета измежду градското население, през май 2023 година, от BluePoint.

**Като сътрудници в акцията на " Каменица " АД тази година се включиха Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", Изпълнителната организация " Автомобилна администрация ", Българската асоциация на потърпевши при произшествия, Асоциация за подготовка на автомобилистите в България, фирмите " Red Zone " и " TopRent-a-Car ", както и Сдружението на дамите мотористи в България, BG Riders и " Безопасно с мотор на пътя ".

Източници:

https://streetsmarts.initiatives.qld.gov.au/drink-driving/tools-tips/

https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-for-alcohol-to-kick-in

https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/overview-alcohol-consumption
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР