Без таланта на Джон Уокър, AutoCAD може би нямаше да

...
Без таланта на Джон Уокър, AutoCAD може би нямаше да
Коментари Харесай

Почина основателят на Autodesk и създател на AutoCAD


Без гения на Джон Уокър, AutoCAD може би нямаше да съществува
(снимка: Through the Interface / Kean Walmsley / Autodesk блог)

Н а 74-годишна възраст умря о снователят на Autodesk Джон Уокър , който има основна роля в  създаването на AutoCAD – най-известната в света система за компютърно планиране. През всичките години, в които работи в Autodesk, той правеше това, което обичаше – пишеше код. Дори се водеще като програмист на щат .

Джон Уокър основа световноизвестната компания Autodesk с 12 сътрудници през януари 1982 година, когато е на 33 години. Неговият принос към актуалната цифровизация е голям, тъй като той персонално взе участие в създаването на AutoCAD – в началото дребна стратегия за начертаване, която години по-късно се трансформира в най-известната и известна система за компютърно планиране (CAD).

През декември 1982 година излиза първата версия на AutoCAD. Към момента настояща е версия 2024.3 от март 2023 година за платформи Windows и macOS, преведена на 14 езика.

Уокър израства в семейство на лекари. Родителите му желаят да го изпратят в здравно учебно заведение, само че той избира друг път, решавайки да стане астроном. За да направи това, Уокър влиза в университета Case Western Reserve, само че доста скоро компютрите хващат окото му и дефинират бъдещата му орис, отбелязва порталът Scanalyst.

Той постъпва на работа в изчислителния център Project Chi в университета, където учи за астроном, и стартира да учи компютърни науки. Резултатът от няколко години, прекарани в университета, е академична степен по електроинженерство.

Уокър бързо ползва на процедура добитите познания. Увлича се по електрониката и в края на 1976 година собственоръчно сглобява първата си печатна платка, която е основана на най-новия тогава процесор TI TMS9900.
още по темата
Това е първата стъпка на Уокър в бързо разрастващата се компютърна промишленост, а втората е основаването на Marinchip Systems – компания, която се занимава с създаването и производството на микросхеми.

Уокър е прочут и като създател на програмата ANIMAL, която се смята в случай че не за първия, то за един от първите компютърни вируси.

Известният девиз на Apple „ Мисли друго ”, основан в прорез с лозунга „ Мисли “ на IBM, най-добре разказва началото на историята на Autodesk. Уокър я основава с 12 сътрудници, също програмисти, и стартира да създава AutoCAD, само че с око не върху мейнфреймите, както други компании, работещи в тази област, а върху персоналните компютри.

В началото на 80-те години на 20-ти век персоналните компютри с присъединяване на Apple стават по-достъпни и освен огромните корпорации, само че и дребните компании, както и елементарните консуматори могат да си ги разрешат. Фокусът на Autodesk особено върху потребителите на компютри в последна сметка направи AutoCAD толкоз известен.

Нещата потеглят добре за Autodesk през цялото време. Тя става обществена компания през 1985 година, а през 1986 година регистрира годишни продажби от $40 милиона и 255 чиновници. Към края на 2023 година в компанията работят към 13,7 хиляди души, с 22% повече по отношение на 2022 година

Уокър служи като ръководител и президент на своята компания в продължение на няколко години, само че през 1986 година напуща и двете позиции, оставайки в нейния личен състав като елементарен програмист. Пет години по-късно той се мести от Съединени американски щати в Швейцария, а три години по-късно, през 1994 година, дефинитивно се разделя с Autodesk.

Уокър напусна компанията, защото не може да се помири с измененията, които настъпваха в нея по това време. През 12-те години, през които Уокър работи там, Autodesk се издига до шесто място измежду най-големите разработчици на програмен продукт за лични компютри.

Не е известно сигурно при какви финансови условия Уокър напуща Autodesk. По това време обаче той има към 850 хиляди акции на компанията.

По-късно Уокър работи по свои персонални планове и не основава повече ИТ компании. Неговите достижения включват две книги, едната от които се назовава The Autodesk File и е оповестена през 1989 година В нея той разказва личния си опит от работата в Autodesk. Втората книга се споделя „ Диетата на хакера ” (Hacker’s Diet) и е безусловно за диета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР