Без споразумение за Brexit, ратифицирано от британския парламент, но и

...
Без споразумение за Brexit, ратифицирано от британския парламент, но и
Коментари Харесай

Мей оцеля - какво ще стане с Brexit?

Без съглашение за Brexit, утвърдено от английския парламент, само че и Тереза Мей остана министър председател на Англия. Ситуацията е неуместно патова, а до 29 март, когато би трябвало Обединеното кралство да излезе от Европейски Съюз, остава напълно малко време. Какво ще се случи - BBC заключи разновидностите, съобщи БГНЕС.
СЦЕНАРИЙ 1: Brexit БЕЗ СПОРАЗУМЕНИЕ
Ако няма нова договорка с Европейския съюз, нов избор на депутатите по наличното съглашение или отсрочване на датата за овакантяване на Общността, Brexit без съглашение за изискванията по напускането е автоматизирания резултат. Законът, който планува Англия да напусне на 29 март, е гласуван и влезнал в действие. Правилата на Европейския съюз също изискват Англия да напусне на тази дата.
СЦЕНАРИЙ 2: НОВ ВОТ В ПАРЛАМЕНТА
Правителството може да реши да се придържа в общи линии към съглашението с Европейски Съюз, което депутатите към този момент отхвърлиха. Това се чака да разисква Тереза Мей на оповестените от нея съвещания с партиите, минути откакто мина гласуването на вота на съмнение. Този сюжет планува искане към Европейския съюз да се съгласи на минимални промени и разяснения в контрактуваната договорка или да се нагърби с обещания в каква посока ще продължат договарянията за връзките сред двете страни след радялата. Ако Тереза Мей опита да подложи на гласоподаване същата договорка, ще наруши неписаното предписание, че един и същи парламент не може да бъде каран да гласоподава повторно същия въпрос. Въпреки това, ръководителят на Народното събрание има правото да изиска такова гласоподаване от депутатите.
СЦЕНАРИЙ 3: ПЪЛНО ПРЕДОГОВАРЯНЕ С Европейски Съюз
Вместо дребни разяснения, държавното управление на Англия може да изиска цялостно предоговаряне на съглашението с Брюксел. Такъв ход би претендирал пренасяне на датата на Brexit. За да бъде преместена датата са нужни две наложителни условия. Първо, Лондон би трябвало да изиска от Брюксел удължение на периода за Brexit. Всички 27 страни в Европейски Съюз би трябвало да одобрят отлагането, което утвърждение да бъде гласувано от водачите в Европейския съвет. Второ, държавното управление би трябвало да показа за гласоподаване на депутатите в Лондон смяна на закона, който дефинира деня на излизане от Европейския съюз. Ако Европейски Съюз не желае да предоговаря договорката, този сюжет отпада.
СЦЕНАРИЙ 4: НОВ РЕФЕРЕНДУМ
Британското държавно управление може да избере провеждането на нов референдум. Както при сюжет 3, този вид ще изисква преместването на Brexit от 29 март на друга, по-късна дата. Провеждането на нов референдум не може да стане автоматизирано. Трябва да се одобри закон за новото допитване и да се дефинира кой има право да взе участие в него. Освен това е належащо време, с цел да може Изборната комисия на Англия да разиска точната дефиниция на въпроса или въпросите в референдума. След това се приема нов закон, в който тези въпроси се утвърждават. Дори тогава, съгласно специалисти, ще остава доста време до самото гласоподаване. От Факултета по конституционно право на " Юнивърсити колидж Лондон " настояват, че ще са нужни общо 22 седмици, за провеждането на нов референдум.
СЦЕНАРИЙ 5: ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ
Тереза Мей може да реши, че най-хубавият метод да се излезе от рецесията със съглашението с Европейски Съюз са нови парламентарни избори. Целта би била да завоюва нов мандат за към този момент подписаното от нея съглашение в новия парламент. Министър-председателят няма пълномощия самичък да разгласи предварителни избори, само че може да го изиска от депутатите. Тогава ще е належащо болшинство от две трети. След сходен избор на Народното събрание се изискват 25 работни дни преди изборите, след което се гласоподава на дата, избрана от премиера. Също както сюжети 3 и 4, подобен ход ще изисква искане от Европейски Съюз да бъде удължено действието на член 50 за отсрочване на Брекзит след 29 март.
СЦЕНАРИЙ 6: НОВ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ
Лейбъристите могат да изискат избор на съмнение в държавното управление във всеки един миг. Въпреки, че законът планува парламентарните избори да са един път на 5 години и идващите би трябвало да са през 2022 година, в случай че има сполучлив избор на съмнение, започва 14-дневен период. В него същото държавно управление или нов кабинет би трябвало да се снабдят с избор на доверие или се привикват предварителни избори. Те не могат да се проведат по-рано от 25 дни след решението, че ще има такива.
НАГЛАСИ
Мей към този момент изиска от водачите на парламентарно показаните партии да работят дружно за Brexit с ясни условия на напускането. Тя се срещна с водачите на партиите Либерални демократи, Шотландска национална партия и Партия на Уелс.
Големият отсъстващ от консултациите беше Джереми Корбин, водачът на лейбъристите. Корбин сподели, че няма да отиде на договарянията, в случай че Тереза Мей не заявява, че Brexit без съглашение с Европейски Съюз не е вероятен. " Разочарована съм, че водачът на Лейбъристката партия не пристигна, само че вратата ми остава отворена. ", сподели Тереза Мей по време на публично изказване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР