Без Слънцето животът на Земята просто би бил невъзможен, но

...
Без Слънцето животът на Земята просто би бил невъзможен, но
Коментари Харесай

Най-мощните магнитни бури в историята

Без Слънцето животът на Земята просто би бил неосъществим, само че яркият център на нашата планетарна система постоянно ни подсеща за непредвидимия си темперамент.

На всеки 11 години нашата звезда доближава оптималната интензивност и освобождава чудовищно количество сила - слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. И въпреки че магнитното поле на Земята сполучливо отразява следствията от сходни изригвания, това не значи, че сме в цялостна сигурност.

Силата на "слънчевите стихии " доближава милиарди мегатона на TNT еквивалент - цялата наша цивилизация би могла да употребява толкоз сила за един милион години.

Короналните изхвърляния на маса се показват главно от електромагнитно лъчение, което, когато се удари тъкмо в Земята, предизвиква геомагнитни стихии. Последствията са спирания в връзките и щета на електрониката.

Като се има поради, че всяка година човечеството разчита от ден на ден на технологиите, мощна геомагнитна стихия може да сътвори същински безпорядък.

Научните системи за следене и предизвестие за такива стихии са надалеч от съвършенството, считат учени.

Кои са 5-те най-мощни слънчеви стихии и обвързваните с тях геомагнитни стихии на земята през последните два века разбираме от новото видео в канала Top of the tops във Vbox7.

Супер бурята "Карингтън ", 1859 година

Най-мощната геомагнитна стихия за цялата история на човечеството е през 1859 година Тя получава названието "събитието Карингтън " на името на английския астроном, следил колосални петна и изригвания на Слънцето от 28 август до 2 септември 1859 година

На 1 септември Слънцето прави коронално изхвърляне с такава мощ, че то достигнало Земята единствено за 18 часа, въпреки че нормално това става за 3–4 дни. В резултат връхлетялата Земята магнитна стихия провокира отвод на телеграфните системи по цяла Европа и Северна Америка.

По целия свят, дори и на Карибските острови, се следят полярни сияния.

Оттогава излиза наяве, че геомагнитните стихии, провокирани от слънчевата интензивност, могат да съставляват сериозна опасност за човечеството, която от ден на ден зависи от технологиите, в това число в областта на връзките и предаването на електрическа енергия.

Канадският енергиен срив, 1989 година

Мощната магнитна стихия на 13 март 1989 година разкрива какъв брой рискови могат да бъдат тези феномени. В резултат на слънчевото изригване със мощ Х15 към 6 милиона души в Канада остават на мрачно поради щета на електрическата система, а електрическите мрежите в северните елементи на Съединени американски щати едвам устоят на мощната магнитна стихия.

Бурята в "Деня на Бастилията ", 2000 година

Тя се случва на 14 юли 2000 година, на едноименния френски народен празник. Силата и е Х5.7. Слънчевото изригване е толкоз мощно, че е записано от галактическите апарати "Вояджър-1 " и "Вояджър-2 ", които се намирали на периферията на Слънчевата система.

Мощната стихия провокира повреди на околоземните спътници и мощни радиосмущения на земята. Хората, които са прелитали в самолети над земните полюси, са получили доза радиация над нормите.

Ултра мощната стихия на Хелоуин, 2003 година

На 28 октомври 2003 година слънчево супер изригване провокира мощна магнитна стихия на земята. Интензивността на слънчевия вятър е толкоз огромна, че поврежда датчика на сателит на НАСА.

Според НАСА бурята е със мощ Х48, само че земята има шанс, тъй като е в периферията ѝ. Независимо от това, магнитната стихия нанася повреди на доста околоземни спътници и провокира мощни разстройства в телекомуникациите на земята. Наблюдавани са изключително мощни полярни сияния.

Слънчев яд преди Коледа, 2006 година

На 5 декември 2006 година, учените записват мощно слънчево изригване и магнитна стихия от клас Х9. Тя прекъсва сателитните връзки и GPS сигналите за 10-15 минути и поврежда спътника GOES-13. Земята още веднъж има шанс, тъй като най-силните рентгенови предавания са минали настрана от нея.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР