Без съмнение мозъкът е най-мистериозният човешки орган. Дори и след

...
Без съмнение мозъкът е най-мистериозният човешки орган. Дори и след
Коментари Харесай

Невроучен откри нова област на човешкия мозък

Без подозрение мозъкът е най-мистериозният човешки орган. Дори и след един век на непрестанни изследвания, тази розово-сива купчина неврони не стопира да изненадва учените. Изследователите не престават да се пробват да основат по-подробни карти на нашия мозък, които да улеснят неговото проучване. Именно по този метод един невроучен се натъква на нещо необикновено – нов, „ прикрит “ район от нашето сиво вещество.

Проф. Джордж Паксинос от Австралийския проучвателен институт (NeuRA) се натъква на тази находка, до момента в който е изработвал атлас на морфологията и връзките сред човешкия мозък и гръбначния дирек. Според него новият район, наименуван Endorestiform Nucleus, е незнаен на науката. Той е разказан в детайли в книгата Human Brainstem: Cytoarchitecture, Chemoarchitecture, Myeloarchitecture.

Проф. Паксинос съобщи, че той е подозирал за съществуването на Endorestiform Nucleus към този момент близо 30 години. Просто до този миг не е могъл да го потвърди. Сега, благодарение на новите технологии, той съумява да покаже, че въпросният район в действителност съставлява ясно откроимо ядро. То е функционално настрана от заобикалящието го аксони – дълги и тънки израстъци на нервната клетка.

То се намира в основата на мозъка, където се свързва с гръбначния мозък - това е област, която кардинално дава отговор за нашата поза, баланс и придвижване. „ Мога единствено да допускам каква е неговата функционалност, само че като се има поради в коя част на мозъка е открит, може би дава отговор за някои наши прецизни двигателни функционалности “, разяснява проф. Паксинос. 

" Този район е забавен, защото осъства при маймуната резус и други животни, които сме изучавали - прибавя професорът. - Може би именно тази област, както и размера на мозъка ни, прави хората неповторими. "

„ Въпреки че им харесва да вършат музика, не мога да си показва по какъв начин някое шимпанзе свири на китара толкоз добре, колкото един човек.

Според NeuRa това изобретение би могло да отвори нови порти за лекуването на болести като болест на Парконсон. 

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР