Без съмнение Коледа е празникът в годината, който най-много очакваме.

...
Без съмнение Коледа е празникът в годината, който най-много очакваме.
Коментари Харесай

10 малко извести любопитни факта за Коледа

Без подозрение Коледа е празникът в годината, който най-вече чакаме. Освен че е Рождество Христово, този ден се свързва с разменяне на дарове, огромни количества храна и питиета, коледни песни, по-оживени и цветни улици и къщи.

Различните страни може и да имат разнообразни способи да честват Коледа, само че историите за възникването на присъщите аспекти са едни и същи. В този ред на мисли ето 10 малко извести любопитни обстоятелството за Коледа.

1. Изчислено е, че, с цел да раздаде дарове на всички деца по Земята за една нощ, на Дядо Коледа ще му трябват 200 000 елена, които летят със скорост 200 000 пъти по-голяма от скоростта на звука.

2. Традицията споделя, че елените на дядо Коледа ядат 360 разнообразни типа растения, само че не ядат моркови.

3. Една от най-старите коледни песни е написана в края на III век. От друга страна, се има вяра, че първата записана ария е написана от Аурелий Прудентий (Aurelius Prudentius) и е била със заглавие „ Of The Father’s Love Begotten “. С изобретението на книгопечатането от Йохан Гутенберг, коледните песни станали по-популярни. По този метод издаването на песните става и по-лесно.

4. Най-популярната коледна ария „ Jingle Bells “ в началото е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 година Отначало парчето се е казвало „ One Horse Open Sleigh “.

5. Песента „ Тиха нощ, свята нощ “ напълно скоро ще отпразнува 200-годишен празник. Тя е написана през 1818 година от австрийския духовник Йосиф Мор.

6. Според норвежкия академик Арне Фиелберг по средностатистическото коледно дръвче има към 30 000 инсекти. Микроскопско проучване на коледни дръвчета посочило съществуване на мушици, бълхи, въшки, паразитни оси, паяци и бръмбари.

7. За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин – сантиментално събитие, на което дамите чакат да бъдат заведени на вечеря. Проучване демонстрира, че напоследък младите на възраст сред 20 и 30 години избират фамилната атмосфера пред шумното тържество.

8. Всяка година има залози на стойност към $1,9 милиона за това дали във Англия ще падне сняг на Коледа. Историята споделя, че възможностите това да се случи са към 10 към 1.

9. Първите коледни курабии са се появили във Англия през 1847 година Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те последователно станали известни, откакто сладкарите почнали да слагат любовни послания в сладкишите.

10. Според някои икономисти макар многократното нарастване на продажбите към Коледа, в действителност хората губят, в случай че се огледа откъм обичайна микроикономическа доктрина. Причината за това е раздаването на дарове и по-точно разликата сред сумата, която подаряващият е похарчил за подаръка, и сумата, която получаващият би дал за същия предмет. Само в Съединени американски щати през 2001 година тези загуби са били $4 милиарда.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР