Без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от Продължаваме Промяната (ПП) проект

...
Без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от Продължаваме Промяната (ПП) проект
Коментари Харесай

В опит за кабинет: Без разисквания депутатите отхвърлиха декларацията на ПП

Без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от " Продължаваме Промяната " (ПП) план на декларация з а установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-ото Народно заседание на България и ограниченията, нужни за тяхното реализиране.

Вносител на плана на декларация е номинираният за министър-председател Николай Денков и група народни представители. Проектът на декларация бе отритнат с 63 гласа " за ", 84 - " срещу " и 30 - " въздържал се ".

В декларацията се предлагаха четири национални цели : Развитие на конкурентна новаторска икономика; гарантиране на национална сигурност и господство на правото; реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развитие; понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.

Николай Денков благодари на сътрудниците си, че са се присъединили в гласуването. Той уточни, че се е видяло, че огромна част от тази зала не е подготвена въобще да влезе в тази полемика - какви да са целите на България в идващите години.

На 14 декември 2022 година народните представители не утвърдиха кандидатурата за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за сформиране на държавно управление. " За " него гласоподаваха 113 депутати, " срещу " бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за министър председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС пристигна от ПГ на ГЕРБ, ПГ на Движение за права и свободи, както и ПГ на " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха.

По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават .

Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета. След неуспеха на ГЕРБ-СДС да образуват държавно управление, ПГ на " Продължаваме промяната " поканиха всички партии на диалози за сформиране на държавно управление. На първата намира се отзоваха всички партии в 48-то Народно заседание като се изключи " Възраждане ". ГЕРБ и Движение за права и свободи, обаче, напуснаха срещата с " Продължаваме промяната ", а на диалозите за сформиране на държавно управление останаха Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ".

Последва и втора среща, на която отидоха единствено Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Демократична България ". По време на втората среща беше оповестено, че се върви към подготовка на вид на програмна декларация, в която да бъдат включени главните национални цели, към които партиите да се обединят при сформирането на държавно управление.

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от " Продължаваме промяната " имат поддръжка за сформиране на държавно управление. От Политическа партия обявиха, че в случай че тази декларация не бъде призната от Народното събрание, ще върнат незабавно мандата.

Източник:БТА, БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР