Без операция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от

...
Без операция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от
Коментари Харесай

Извадиха чуждо тяло от сърцето на старозагорка

Без интервенция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от катетър, затънал в сърцето на 60-годишна жена.
Катетърът е бил част от порт, вграден във венозната система под кожата на гърдите на пациентката, за вливане лекарства при реализиране на химиотерапия. По всяка възможност парченцето се е отчупило от катетъра през октомври, а дамата е ходила месеци на химиотерапия в профилирано болнично заведение. След отчупването частта си е придвижила по венозната ѝ система и е заседнала в дясната сърдечна камера. Тъй като парченцето от катетъра не е било преносимо, тя не е имала болки или други сърдечни неразположения.
Чуждото тяло е намерено в пациентката, когато е трябвало да се отстрани портът. Лекарите открили, че липсва катетърът и го разкрили с рентгенографско проучване в региона на сърцето. Те вземат решение да извадят парченцето по миниинвазивен път и след към половинчасова процедура го извадили в началото от региона на сърцето, а по-късно и от венозната система на старозагорката без затруднения.
За благополучие, частта от катетъра е била стерилна и не е провокирала инфектиране. Според кардиолозите обаче е създавала риск от формиране на съсиреци и от перфорации.
Проникването на непознати тела в човешкия организъм е необичайност и най-често се случва с елементи от катери. Това е втори случай в практиката на направилите процедурата инвазивни кардиолози, а при първия изваждането е било много по-лесно, тъй като непознатото тяло е било с доста по-малки размери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР