Без обсъждане, за по-малко от час, депутатите от бюджетната комисия

...
Без обсъждане, за по-малко от час, депутатите от бюджетната комисия
Коментари Харесай

Болниците ще имат една година, за да покрият универсални медицински стандарти

Без разискване, за по-малко от час, депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание одобриха за второ четене закона за бюджета на Здравната каса.

 © Цветелина Катанска
Депутатите от бюджетната комисия одобриха бюджета на Здравната каса за 2019 година за второ четене.

Текстовете плануват за опазване на здравето идната година да бъдат отделени над 5 милиарда лв., което е връх. Освен това в преходните и заключителните разпореждания на бюджета се прави и началото на промяна в опазването на здравето.

Промяна, която беше въведена в авансово заложените текстове, е при преизпълнение на приходите за дентална медицина, средствата да се насочват още веднъж към зъболекарски услуги.

Спор по време на разискването провокира основаването на нова мегаагенция в опазването на здравето - Агенция за медицински контрол. Тя ще сплотява - одит, организацията по трансплантации и функционалността за лицензиране на лечебните заведения. Според Българска социалистическа партия това ще докара до проблеми в опазването на здравето, тъй като ще основава условия за бягство от отговорност - единствено със промяната на управлението на ведомството, ще бъдат потушавани проблеми. Вносителите от Министерството на финансите не разясниха предлагания текст.
 Парламентът одобри на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото обезпечаване Парламентът одобри на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото обезпечаване
Депутатите одобриха на първо четене бюджетите на Здравната каса и Общественото обезпечаване. Най-голям спор провокира бюджетът на Здравната каса поради...

Депутатите се отхвърлиха от първичната концепция за прелицензиране на всички лечебни заведения, каквото беше първото предложение на Министерството на здравеопазването. Вместо това обаче народните представители дават период от една година на лечебните заведения да изпълнят нови медицински стандарти, които ще бъдат написани за шест месеца.

Народните представители одобриха Фондът за лекуване на деца в чужбина да премине към Здравната каса.

Новият бюджет планува и промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, а точно да се продават елементи от лечебни заведения и парите да се употребяват за покриване на задължения. Срещу това по време на разискването в комисия възразиха от Българска социалистическа партия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР