Без крака, ръце и очи, прегладнели и дезориентирани - източници

...
Без крака, ръце и очи, прегладнели и дезориентирани - източници
Коментари Харесай

Без крака, ръце и очи – как в Беларус лекуват осакатени руски войници под взора на ФСБ

Без крайници, ръце и очи, прегладнели и дезориентирани - източници на Дъждовни води описват по какъв начин в беларуски лечебни заведения лекуват осакатени съветски бойци - под зоркия надзор на ФСБ:

Според беларуски медии и известия в Телеграм доста ранени съветски бойци се транспортират за лекуване в Беларус, а оттова се трансферират в Русия. Самият президент Лукашенко сподели, че съветски бойци се лекуват в Гомел, Мозир и в още един беларуски град. Според източник на Дъждовни води доста от ранените попадат точно в Мозир: " Често те са без крайници, без ръце, без очи ". Някои бойци постъпвали прекомерно късно и към този момент имали рани от залежаване. " Ако ги бяха изпратили в точния момент, крайниците им можеше да бъдат избавени ", споделя източникът.

Според него някои от ранените преди този момент не били получавали нищо за ястие в продължение на дни, били дезориентирани, не можели да схванат къде се намират и единствено се молели да се обадят на родителите си. " Тези пациенти са набор 2003 година. Това са още деца ", споделя източникът пред Дъждовни води.

" Оперират нонстоп, до 50 души на нощ "

Друг източник на Дъждовни води, добре осведомен със обстановката на място, удостоверява, че в болница в района на Гомел " оперират нонстоп " - до 50 души на нощ. В множеството случаи хирурзите били принудени да ампутират крака. " Болницата е цялостна ", споделя източникът и моли да не се оповестява местонахождението ѝ.

Множество разнообразни източници на Дъждовни води оповестяват, че в Беларус докарват освен ранени, само че и убити съветски бойци. Но нито един от събеседниците ни не разполага с точни данни за броя на убитите.

Много от лекарите, с които Дъждовни води се свърза, отхвърлиха да приказват за медицинските грижи, полагани за съветски военни. Според двама от събеседниците ни лекарите е трябвало да подпишат декларация, че ще пазят безмълвие по въпроса.

Беларуската фондация за здравна взаимност установи, че всички лечебни заведения се управляват строго. " Сътрудници на тайните служби ФСБ работят на място - в самите лечебни заведения, всички здания са под наблюдаване. Лекарите, за които е имало подозрения, че може да опишат нещо, са били отстранени от лечебните заведения. На тяхно място са в този момент руснаци ", настояват от неправителствената организация и прибавят, че доста от лекарите и сътрудниците на лечебните заведения са обзети от боязън и не желаят да беседват с никого. " Всички ранени, които не са с непосредствена заплаха за живота, се извозват към Русия ", споделя още представител на фондацията.

Беларуското Министерство на здравеопазването не дава никакви сведения за ранените съветски бойци. Защо се пази толкоз прецизно безмълвие? Политологът Сиархей Бохдан от Свободния университет в Берлин счита, че беларуските управляващи не целят да засекретят данните. По-скоро ставало дума за една одобрена в страната традиция на дисциплината и бюрокрацията.

Лукашенко е бил подложен пред приключен факт?

Бохдан счита още, че Лукашенко не желае да взе участие в съветската инвазия в Украйна и се съпротивлява " с всички сили " против това да бъде забъркан. " За Беларус е значимо да покаже, че не подхваща нищо против Украйна по своя воля, само че е принудена да си сътрудничи с Русия. Приемането на съветски бойци в беларуски лечебни заведения би могло да се схване като по-мека форма на присъединяване във войната на страната на Русия. От филантропична позиция обаче това не съставлява присъединяване във войната ", споделя политологът.

Що се отнася до превозването на съветска военна техника през територията на Беларус, Бохдан счита, че Лукашенко просто е бил подложен пред приключен факт. В изгода на тази доктрина приказва събитието, че Беларус по този начин и не предприе ограничения, с цел да се приготви за военни дейности по граничната фронтова линия, споделя специалистът. Поради същата причина, прибавя той, ранените съветски бойци в този момент се лекуват не във военни лечебни заведения, а в цивилни здравни заведения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР