Без европари за икономическо възстановяване заради пандемията от коронавируса -

...
Без европари за икономическо възстановяване заради пандемията от коронавируса -
Коментари Харесай

Ще изпусне ли България 12 млрд. евро заради политически кавги и злобно отмъщение?

Без европари за икономическо възобновяване поради пандемията от ковид - това е действителна опасност, съгласно Станислав Младенов, член на Българската асоциация на консултантите по европейски планове (БАКЕП) и шеф на компания " Евро Консултинг Груп ". В случая става въпрос за 12 милиарда евро.
Младенов разяснява тематиката, откакто предходната седмица отговарящият за внасянето на т на България вицепремиер Томислав Дончев разяснява, че е честно идващото държавно управление да внесе проекта. Само че и то пред 44-тия парламент, е 30 април.
 Томислав Дончев за изборите като образование след матура Томислав Дончев за изборите като образование след матура
„ Да вкараш политиците след изборите в сходен формат е като в допълнение образование след матура, което аз го намирам като добра иде...
По Плана за възобновяване и развиване България може да получи над 12 милиарда лв., само че би трябвало да контракти плановете до 2023 година. Освен това, в Националния проект влизат средствата за възобновяване на дребните и междинни предприятия, за софтуерна рационализация, както и за енергийна успеваемост.
" От една страна Томислав Дончев, който има законовото право да внесе този проект в Министерския съвет (МС) и по-късно да го изпрати в Брюксел, взема решение да го остави на последващо държавно управление, тъй като по този начин било по-почтено. На мен персонално ми звучи като злобно възмездие. От друга страна - партиите " ИТН " и " Демократична България " още в предизборната акция се заканиха да ревизират напълно проекта, направен от ГЕРБ. Тази обстановка предвещава голямо закъснение ", разяснява Станислав Младенов.
" Не виждам по какъв начин въобще би могло да се случи това (т.е. внасянето на плана), поради резултатите от вота на 4-ти април и огромната възможност да се стигне до предварителни парламентарни избори. Сега е моментът партиите да проявят студен раузм, предвидливост и да помислят за страната и за жителите. Това е тяхно обвързване и отговорност. Очертаващото се съществено закъснение на изпращането на Националния проект за възобновяване и развиване в Брюксел ще коства извънредно скъпо на българската стопанска система ", добави Младенов.
Според Станислав Младенов, в случай че бъде стартирана цялостна проверка на Националния проект, забавянето може да бъде и с цяла година, защото прекрояването му е обвързвано с доста съгласувателни процедури. " Това от своя страна ще съкрати интервала за асимилиране на европейските средства и ще докара до загуби на финансов запас в границите на не по-малко от 30-40%. Освен това, в Националния проект влизат средствата за възобновяване на дребните и междинни предприятия, за софтуерна рационализация, както и за енергийна успеваемост. На процедура България ще остане без средства за възобновяване на стопанската система ", изясни той.
 Експерт: Има много несъответствия сред цели и планове по проекта за възобновяване от коронакризата, финансиран с европари Експерт: Има много несъответствия сред цели и планове по проекта за възобновяване от коронакризата, финансиран с европари
Вторият дирек " Зелена България " на Плана за възобновяване и резистентност на Република България дава опция на страната ни да се въз...
Ако бързо не бъде образувано ново държавно управление, ограниченията " 60/40 и " 80/20 ", както и останалите социално-икономически принадлежности за справяне с рецесията, провокирана от Covid-19, ще бъдат спрени, предизвести Станислав Младенов. " Реално всички оперативни стратегии стартират да се забавят от този миг и този развой ще продължи до момента в който не бъде образувано ново държавно управление. Затова доста се надявам партиите в новото Народно заседание да подходят задоволително отговорно към страната и жителите. Да образуват държавно управление и по най-бързия метод да внесат Националния проект в Министерски съвет, а по-късно да го изпратят в Брюксел. Европейската комисия разрешава и след стартирането му да бъдат предоговаряни елементи от него. Това би трябвало да бъде топприоритет за идващото държавно управление - било то постоянно или служебно. В противоположен случай България ще остане без европейски средства, а това ще се отрази извънредно отрицателно, да не кажа пагубно, на българската стопанска система ", заключи Младенов.
Както е известно, страните-членки на Европейския съюз се договориха към към този момент признатия бюджет от над 1 трилион евро за интервала 2021-2027 година да бъде прибавен и фонд от 750 милиарда евро за възобновяване от пандемията от Covid-19. Механизмът " Европейски Съюз: Следващо потомство " ще бъде финансиран с общоевропейски заем. По него средствата за България са 12,2 милиарда евро, а половината от тях са грантове и не би трябвало да се връщат.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР