Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да

...
Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да
Коментари Харесай

ПСУВАНЕТО И ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ПАТОЛОГИЯ

Без да показвам съответен човек, за който би могло да става дума, по принцип ще кажа, че по външния тип (плагиоцефалия – деформиран череп, плешивост – алопеция, физиогномични особености, антропология, телесна конституция, евнухоидно затлъстяване, метод на обличане и др.) на една личност, както и по нейния диалект (логопедични недостатъци, неграмотност), по нейната външност, по жестикулациите и миманса, а по този начин също и по разсъжденията и мисловната продукция (простотия и шизофрения), предлагани в друг подтекст – персонално другарство и/или обществени изяви, в това число и по национални малките екрани, – може да се разбере напълно ясно и тъкмо, дали не става въпрос за остра психопатология на полова и дегенеративна основа.

Един от присъщите признаци за психологични отклонения е псуването ( “Мама му да е..а! ”), обидите ( “тулупи ”, “гадняри ”), бруталните квалификации ( “загубеняк ”, “крадец ”), острите цинизми ( “проста кърджалийска п…тка ”), говоренето на неприлични, непристойни, мръсни неща някому, изключително, когато става въпрос за необятна аудитория.

Колкото по-голяма е тази аудитория, да вземем за пример, група, протест, радиослушатели, телевизионни фенове и други, изключително и в случай че включва деца, юноши, дами и девойки, толкоз по-сериозни се оказват психологичните отклонения на говорещия.
Заболяването се назовава скатолалия (от гръцкото σκατος – лайно, мръсотия), или копролалия.
Бива директна и анонимна (скрита), бива още първична и вторична.

Същинската директна скатолалия е рискова, тя е обвързвана с воайорството (снимане с камера и обсъждане) и със половия садизъм, доколкото допуска унижение на жертвата по най-брутален метод.

А анонимната включва лукавство и страхлива неприязън, и също е рискова.
Директната и анонимната скатолалия се разграничават по изявата си, само че не може да се каже твърдо коя е по-шокираща близките и коя е по-разрушаваща душевното здраве на пациента.

Първичната скатолалия, произхождаща от генеалогична предразположеност, тя е наследена, в рода има психопати, алкохолици, комунисти и други

А вторичната скатолалия е добита и е обвързвана с хомосексуалност. Поражда се от страховете и задръжките по отношение на хетеросексуалните контакти, които се заместват от професионални полови услуги и от надалеч по-лесните връзки и взаимоотношения с подчинени и подвластни или с хора от същия пол, чийто символен инструмент са цинизмите и обидите.

В същото време пациентът, който по предписание е мъж, нормално мустакат и брадясал, показва маскулинност (бицепси, спортност, шкембе, данове, пояси) и полови благоприятни условия, които нормално по някакви аргументи му липсват или с течение на времето и с напредналата възраст са доста по-малки, в сравнение с той би желал да са.
Болният от скатолалия не осъзнава страданието си и в никакъв случай не се извинява за нанесените обиди и за вулгарността.
Обикновено са нужни изолираност и използване на специфична психотерапия.

(Повече детайлности виж в моята нова книга “Джендърни, любовни и полови разстройства ”, ИК “Ахат ”, 2020 г.)

Четете моите текстове!
Купувайте и четете моите книги!
Търсете ги в уеб страницата: www.tornadobg.com
акад. Петър Иванов
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР