Без акциз за втечнения нефтен газ и метана за автомобилите

...
Без акциз за втечнения нефтен газ и метана за автомобилите
Коментари Харесай

Светослав Бенчев, БПГА: Цените на горивата са доста добри и има опция да тръгнат още малко надолу

Без данък за втечнения нефтен газ и метана за колите до 30 юни 2025 година Това взеха решение депутатите през 2022 година. Финансовият министър обаче разгласи, че страната свети в алено и би трябвало смяна на налозите.

" Това значи повишаване с 24 ст. за литър полутечен нефтен газ, при метана общо към 35 ст. на кг ще бъде нарастването. Това няма да е огромен удар за бензиностанциите, само че всяко нарастване на акциза се отразява автоматизирано в цената на колонката ", съобщи основният правист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев вBulgaria ON AIR.

Той счита, че страната не би прибрала изключително огромни средства при връщане на акциза и уточни, че през днешния ден би трябвало да излезе цялостният пакет с данъчни закони.

Засега обстановката с цените на дизела и бензина е относително спокойна, стана ясно още от думите на Бенчев.

" Цените са много положителни и има алтернатива да тръгнат още малко надолу. Цените са ни близки с тези, които бяха преди спора в Украйна. Нещата са в много рационални граници. Рафинерията на Лукойл работи съвсем на цялостен капaцитет, имаме и импорт, пазарът ни е извънредно добре обезпечен в границите на идващите месеци ", разяснява гостът.

Бенчев добави, че от Лукойл към този момент са платили една вноска от свръхпечалбата, чака се скоро да платят и друга.

" Изцяло зависи какво желае да направи с тези пари държавното управление. Една от концепциите беше средствата да се употребяват за ваучери за подкрепяне на най-нуждаещите се от популацията ", означи основният правист на БПГА.

" Най-скъпото гориво е метанът, евентуално ще си остане най-скъпото. Хората да не се тормозят и да употребяват колите си. Няма за какво да има суматоха по бензиностанциите. Оптимист съм, че можем да запазим сходни на сегашните стойности, всичко зависи от стопанската система на Китай, какво ще стане в Европа и дали Съединени американски щати ще влязат в криза. Оптимист съм, че ще посрещнем лятото умерено ", приключи Бенчев./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР