Бецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини

...
Бецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини
Коментари Харесай

Китайски апарат изпрати първите кадри от обратната страна на Луната

Бецпрецедентен триумф на Китай и човечеството е измежду първите вести в света през днешния ден. За първи път галактически уред кацна на противоположната страна на Луната, страна която ние в никакъв случай не виждаме. Така тази загадъчна за нас част от нашия сателит ще стартира да бъде опознавана по-добре. Апаратът " Чанъе 4 " изпрати и първите фотоси от близко от повърхността ѝ.

Това са първите фрагменти от непознатата тъмна страна на Луната, снимани отблизо разстояние.Повърхността й е осеяна с доста по-дълбоки кратери, в сравнение с близката. Виждаме я с помощта на китайски галактически уред, който носи името на богинята на Луната в китайската митология.
" В 10 часа и 26 минути тази заран лунната сонда " Чанъе-4 " извърши сполучливо кацане на далечната страна на Луната ".
" Чанъе-4 " изпрати първия сигнал от противоположната страна на Луната до Земята.Това стана през китайски спътник, позициониран предишния месец май в лунна орбита. " Чанъе-4 " беше изстрелян на 8 декември предходната година.

Ву Вейрен, основен инженер на лунната изследователска стратегия на Китай: " Отиването до Луната или срещата с богинята Чанъе е хилядолетна фантазия на китайския народ. "  © Българска телеграфна агенция  За първи път: Китайски уред кацна на противоположната страна на Луната За първи път: Китайски уред кацна на противоположната страна на Луната
Китайски галактически уред сполучливо кацна на противоположната страна на Луната. Подобна задача не е реализирана до момента. Апаратът "Чанъе-4 " към този момент изпрати първи...

Скритата и по тази причина наречена тъмна страна на Луната е с доста по-дебела кора от близката. " Чанъе 4 " кацна покрай Южния полюс в кратера декор Карман, наименуван на името на американски академик.Кратерът е в басейн с диаметър към 2 500 километра и дълбочина 12 километра.

Придружаващият спускаем уред ще направлява в сложни условия и ще извърши редица опити и проучвания. Най-интересният е доставянето на семена и яйца на инсекти, с цел да се ревизира дали могат да се развият. Радар ще изследва повърхността на дълбочина 100 метра и ще комбинира данните с видеоматериал от камери.

Дозиметър, създаден в Германия, ще мери радиацията в полето на приземяването на " Чанъе 4 ". Резултатите ще са основни в подготовката на полети на хора до Луната. Предстои полета и на " Чанъe 5 ", който ще донесе лунни проби. Китай възнамерява да изпрати свои космонавти до единствения ни натурален сателит до 2036 та година. Последният пилотиран полет с кацане до земния сателит е задачата на " Аполо 17 " през 1972 година.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР