Бети Тайсън умира на 75 години, прекара 25 години в затвора в Ню Йорк, преди присъдата за убийство да бъде отменена

...
Бети Тайсън, жена, която прекара 25 години в затвора за
Коментари Харесай

Бети Тайсън, жена, която прекара 25 години в затвора за убийство от 1973 г., докато не бъде оневинена въз основа на нови доказателства, е почина в северната част на щата Ню Йорк, каза сестра й в сряда.

75-годишният Тайсън почина в болница в Рочестър на 17 август след инфаркт и ще бъде положен в петък, каза сестрата Делориз Томас. Томас отбеляза, че сестра й наскоро е отбелязала крайъгълен камък, след като е прекарала толкова време на свобода след затвора, колкото и зад решетките.

„Чувствах се добре. Тя беше свободна“, каза 72-годишният Томас по телефона от дома си в Рочестър, където живееше и Тайсън. „Тя се забавляваше, излизаше да шофира, да играе карти, да излиза на различни партита... Наслаждаваше се на живота си.“

Тайсън е осъден на 25 години до доживотен затвор през февруари 1974 г. за смъртта на Тимъти Хауърт. Бизнес консултантът във Филаделфия е напуснал хотела си в Рочестър около полунощ на 24 май 1973 г., очевидно за да търси проститутка, и е намерен удушен с вратовръзката си в една уличка на следващия ден.

През май 1998 г. съдията отмени присъдата на Тайсън за убийство, постановявайки, че полицията е скрила оневиняващи доказателства.

Тайсън е влязла в затвора на 25 години и едва не е навършила 50-ия си рожден ден, когато е била освободена, дотогава най-дълго затворничката в щата Ню Йорк.

Докато беше в затвора, Тайсън се освободи от гнева си и намери утеха в Библията, каза тя пред Асошиейтед прес през 1999 г., около 18 месеца след като напусна затвора Бедфорд Хилс на север от Ню Йорк. Като примерна затворничка, тя консултира жени със СПИН, придобива стаж за печатар, води уроци по аеробика и става известна като „мама“ на по-младите затворници.

„Всичката тази горчивина и гняв ме напуснаха в края на 70-те години “, каза Тайсън пред AP. „Не бях добър човек, но фактът е, че не съм убил никого.“

Тайсън е израснал без баща в семейство от осем деца, напуснал е училище на 14 и се обърна към проституцията, за да подхрани хероиновия навик. Тя и друга проститутка, Джон Дювал, бяха осъдени за убийството на Хауърт въз основа на самопризнания, които те казаха, че са били изтръгнати от тях от полицията, както и на показанията на двама избягали тийнейджъри, единият от които разкри дълго след това, че същият полицай го е тероризирал в лъжа.

Присъдата на Тайсън беше отменена, след като беше открит неизвестен преди това полицейски доклад, който документира, че другият тийнейджър свидетел каза, че не е виждал нито Тайсън, нито Дювал с жертвата. Присъдата на Дювал беше отменена през 1999 г.

Тайсън получи обезщетение от 1,25 милиона долара от град Рочестър, но щеше да има финансови затруднения след затвора. Тъй като не успя да си намери работа като принтер, когато разговаря с AP, тя печелеше 143 долара на седмица, като почистваше детски център.

„Тя беше много мил човек. Тя помогна на всеки, който се нуждаеше от помощ“, каза Томас в сряда. „Опитах се да й кажа: „Знаеш, че сега не можеш да помогнеш на всички.“ Тя го направи. Тя направи колкото можеше.”

В месеците преди сърдечния си удар Тайсън беше прекарал време с болна по-голяма сестра, която почина през април, каза Томас, и по-малка сестра, която почина по-малко от преди месец. Тя обичаше голямото си „лудо семейство“, каза Томас.

„Всички се събираме и се смеем, говорим за старите времена и ядем добра храна“, каза Томас, „говорим за майка ни.“

Майка им, Мати Лоусън Бюканън, почина от емфизем само пет месеца след освобождаването на Тайсън.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР