Бернар Арно, председателят на френския гигант за луксозни стоки LVMH,

...
Бернар Арно, председателят на френския гигант за луксозни стоки LVMH,
Коментари Харесай

Бернар Арно вече е най-богатият човек в света. Как стигна до върха?

Бернар Арно, ръководителят на френския колос за първокласни артикули LVMH, е първият европеец, оглавил листата на Bloomberg за най-богатите хора в света, измествайки Илон Мъск на второ място.   Оцененото на 171 милиарда $, благосъстоянието на Арно засенчи положението на изпълнителния шеф на Tesla от 164 милиарда $ във вторник, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Арно към този момент беше изместил Мъск от първото място в листата на Forbes „ милиардерите в действително време “ предходната седмица.   Състоянието на Мъск се е сринало със 107 милиарда $ тази година съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Въпреки това, няма заплаха той да падне по-надолу в листата: положението му остава удобно по-голямо от това на индийския фабрикант Гаутам Адани (125 милиарда долара) и създателя на Amazon Джеф Безос (116 милиарда долара), които се подреждат на трето и четвърто място.   Богатството на Арно, което произтича от неговия надзорен дял в LVMH, претърпя по-скромен спад от 7 милиарда $.

Разминаването се дължи частично на представянето на акциите на фирмите, в които милиардерите са акционери. 
Докато цената на акциите на Tesla се срина с 54% тази година, акциите на LVMH се задържаха постоянни, подкрепени от положителните продажби в Съединени американски щати и Европа. Пазарът на първокласни артикули остана относително постоянен тази година, макар че растящата инфлация накара по-малко заможните купувачи да трансформират навиците си за харчене. LVMH има пазарна стойност от 362,4 милиарда евро (386 милиарда долара), написа CNN.

Кой е Арно?
Роден в Рубе в северната част на Франция през 1949 година, Арно приключва влиятелното инженерно учебно заведение École Polytechnique в Париж. Започва кариерата си в фамилната строителна компания Ferret-Savinel, като става ръководител през 1978 година след няколко поредни покачвания.   Шест години по-късно той схваща, че френското държавно управление търси нов вложител, който да поеме Boussac Saint-Freres. Фалиралата текстилна група притежаваше основен актив: известната френска фешън къща Christian Dior. Арно купува контрола върху групата, връщайки я към доходност и предприемайки тактика за развиване на водещата международна компания за първокласни артикули. 

Арно купува контролния пакет акции в LVMH през 1989 година, две години откакто групата е основана от сливането на Louis Vuitton и Moët Hennessy. Оттогава той е ръководител и основен изпълнителен шеф на компанията.
Въпреки че личното му име може да не е незабавно разпознавано за мнозина, имената на марките, за чието развиване Арно е съдействал, са познати на всички: от Christian Dior до Dom Pérignon.   През последните три десетилетия Арно трансформира LVMH в мощна компания за първокласни артикули със 75 марки, продаващи вино и други алкохолни питиета, мода, кожени произведения, парфюми, козметика, часовници, бижута, първокласни пътувания и хотели. Той отваря първия магазин на Louis Vuitton в Китай през 1992 година   През януари 2021 година групата приключи придобиването на емблематичния американски бижутер Tiffany & Co за 15,8 милиарда $ – най-голямото придобиване в първокласната промишленост.   Благотворителните старания на Арно се реализират основно посредством LVMH, която се концентрира върху изкуството и културата. През 2019 година групата подари 200 милиона евро (212 милиона долара), с цел да помогне за възобновяване на Нотр Дам след големия пожар, раздрал катедралата в Париж.   73-годишният Арно от дълго време държи купата най-богатият човек в Европа, само че е доста по-непопулярен от Мъск и не е персонално деен в никоя от главните обществени медийни платформи. През октомври той сподели за Radio Classique, благосъстоятелност на LVMH, че е продал частния си аероплан, тъй като е бил подложен на критика в Twitter поради честото му потребление.   Арно е женен и има пет деца, всички от които сега работят в LVMH или за някоя от нейните марки..
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР