Берлин. Във ФРГ включиха в категорията десни екстремисти обединение на

...
Берлин. Във ФРГ включиха в категорията десни екстремисти обединение на
Коментари Харесай

DW: Какво представлява германското „Движение за идентичност“?

Берлин. Във Федерална Република Германия включиха в категорията десни екстремисти обединяване на последователите на етноплурализма. Deutsche Welle разгласява материал, в който се пробва да изясни какво съставлява „ Движение за еднаквост “.
В четвъртък трима ръководители на Génération identitaire бяха наказани във френския град Гап на шест месеца затвор и санкция от 75 хиляди евро за всеки. През април 2018 година, преоблечени като граничари, шестимата и няколко десетки техни поддръжници се пробваха да не попречват прекосяването на бежанци от Италия във Франция. Именно във Франция при започване на 2000-те се ражда крайнодясното „ Движение за еднаквост “. От Франция до се разгръща и в Германия. Какви са членовете на немския клон на организацията, за които до неотдавна се знаеше малко?

Грижа за благоприличен имидж

Наистина ли членовете на придвижването са десни екстремисти? Т.е. неонацисти? По телефона водачът на „ Движението за еднаквост “ (Identitäre Bewegung, IB) в Германия Даниел Фис звучи изцяло благопристойно. Фис е отзивчив, не покачва глас, безапелационно се аргументира с лек северногермански акцент.
Правото на леговище? Разбира се! Човешко достолепие? Но какво да кажем! Основният закон? Разбира се! „ Ние не упрекваме никого за неговия генезис, вяра, полова ориентировка и така нататък “, убеждава студентът от Росток кореспондента на DW.
Но всичко това е единствено фасада, уверен е журналистът Андреас Шпайт, който написа цяла книга за „ Движение за еднаквост “. Това придвижване е доста загрижено за толерантния облик и по този метод унищожава общоприетите показа за десните екстремисти, изясни Шпайт в изявление за DW, тъй като те не наподобяват като нападателни скинхедове, обути във щурмови ботуши и въоръжени с бейзболни бухалки.

В роднинство със скинхедовете

Независимо от това, идеологически „ Движение за еднаквост “ е сходно със скинхедовете, които крещят „ Германия е за германците “. „ Движението за еднаквост “ се придържа към теорията за така наречен етноплурализъм.
„ В сходство с тази доктрина всяка етническа група има свое изначално витално пространство, което оформя нейната просвета, обичаи и еднаквост “, изяснява Шпайт. И тази еднаквост, споделят те, е почтена за опазване и отбрана. Т.е.тази доктрина изхожда от съществуването на хомогенни обществени групи. „ Всъщност такива хомогенни групи не съществуват ", изяснява Шпайт. „ Човечеството се е развило вследствие на продан ".
Производното на теорията за етноплеврализъм е условието за ремиграция: мигрантите и хората с задграничен генезис се допуска, че би трябвало да бъдат върнати в историческата си татковина. „ Те са безапелационни за това “, споделя Шпайт за „ Движението за еднаквост “. „ Човек с негермански генезис, споделят те, няма работа в Германия “.

Какво и по какъв начин да вършим с мигрантите?

Значи немски жител, роден в Германия в семейство на родители-имигранти от Турция би трябвало да бъдат изпратени в родината на предците си? „ Не наложително ", споделя Фис, пробвайки се да наподобява търпелив и да няма нищо против хората от мигрантските фамилии.
Подобна неизясненост е тактичност на „ Движение за еднаквост “, което знае къде, по кое време и какво може или не може да се каже, с цел да наподобява уважавано и да скрие същинските си радикални възгледи. По-специално „ идентичността “ деликатно заобикаля въпроса по какъв начин би трябвало да бъде проведена ремиграцията от тяхна позиция: или още веднъж с товарни вагони?
„ Движението за еднаквост “ действа в Германия от 2012 година Състои се единствено от към 600 души, само че те се пробват да компенсират дребния си брой с екстравагантни акции. Заговори се за тях през 2016 година - откакто деятели изкачиха Бранденбургската врата и разпростряха транспаранти с лозунги против бежанци.

Под надзора на немското разузнаване

Крайнодясна идеология в красива и респектираща опаковка е това, което прави „ Движението за еднаквост “ толкоз рисково. Ето за какво Федералната работа за отбрана на конституцията (BfV) най-сетне стигна до извода, че възгледите на тази група са несъвместими с Основния закон, и го сложи в категорията на крайнодесните екстремисти.
„ Ако желаеме да бъде система за ранно предизвестие, би трябвало да обърнем внимание освен на класическите екстремисти, само че и на техните духовни подбудители “, споделя Томас Халденван, шеф на службата. Според него „ Движението за еднаквост “ слага под въпрос равнопоставеността на хората, тяхното човешко достолепие и целеустремено подбужда етническа ненавист.
Включването на „ Движение за еднаквост “ в категорията на десните екстремисти разрешава на BfV да го следи, употребявайки всички средства на специфичните служби, в това число въвеждането на сътрудници. Журналистът Андреас Шпайте счита, че в този момент организацията ще има известни усложнения. Класификацията на разузнаването е сигнал за обществото: в случай че организацията бъде приета за екстремистка, мнозина ще одобряват по-критично нейната изразителност.
Освен това други десни политически групи също ще се замислят дали има смисъл да поддържат контакт с „ Движение за еднаквост “. Ръководството на „ Алтернатива за Германия “ още през юни 2016 година реши да се откаже от съдействието с него. Това обаче не попречи на самия Даниел Фис от март до май тази година да заработва спомагателни пари в офиса на един от депутатите в Бундестага от редиците на АзГ.

Ами насилието?

Един от приетите престижи измежду немскоезичните „ идентичници “ е австриецът Мартин Зелнер. Сега той е под следствие по съмнение за участие в терористична организация. Преди това Зелнер поддържаше контакт с един от терористите, които нападнаха джамии в Нова Зеландия.
„ Ако прочетете това, което написа Зелнер, тактическият метод на „ Движение за еднаквост “ към насилието става явен ", показва Шпайт. Във видеоклипове се демонстрира по какъв начин членовете на организацията се занимават с бокс или бойни спортове. През ноември 2017 година в град Хале в източна Германия „ идентичници “ нападнаха двама цивилни служители на реда, откакто ги объркаха с леви екстремисти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР