Берлин. Разпространението на новия вариант на COVID-19 Омикрон“ в европейските

...
Берлин. Разпространението на новия вариант на COVID-19 Омикрон“ в европейските
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Берлин. Разпространението на новия вид на COVID-19 „ Омикрон “ в европейските страни усилва натиска върху политиците и в Германия. Поради това федералното държавно управление и представителите на управляващите в провинциите ще обсъдят по какъв начин да действат в създалата се обстановка на специфична среща във вторник. Провеждането й бе контрактувано от канцлера Олаф Шолц (ГСДП) и министър председателят на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст (ХДС), който е и ръководител на конференцията на министрите, написа националният всекидневник Die Zeit .

Целта е да се обсъдят подготвителни ограничения за отбрана на сериозната инфраструктура и други ограничения за понижаване на контактите, които имат за цел да предпазят здравната система от идно претоварване. Експертният съвет по-рано предложи бързи спомагателни ограничавания за контактите, напомня изданието.

В медиите към този момент се появи информация от държавни кръгове, че оптималният брой гости за събития на закрито може да бъде понижен на половина от позволените сега 50 души. Същата мярка ще бъде приложена и за събиранията навън (в момента 200 души). Обмисля се и закриване на клубове. Според отчета се чака рестриктивните мерки да влязат в действие едвам след празниците.

Федералният министър на опазването на здравето Карл Лаутербах изключи локдаун преди Коледа. През уикенда обаче имаше възходящи апели за ранни съвещания сред федералните и районните управляващи. „ Нуждаем се от обща тактика против „ Омикрон “, сподели Вюст. Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман („ Зелени “) сподели, че е „ доста угрижен “ от обстановката в страната.

В началото на декември представителите на федералните и районните управляващи се споразумяха, наред с други неща, за строги ограничавания за контакт за неимунизирани хора. „ В същото време акцията за имунизация би трябвало да бъде доста засилена “, споделят в този момент специалистите. Бустърните имунизации би трябвало да продължат и да се ускорят в допълнение през празниците с всички налични средства.

„ Омикрон “ се популяризира бързо в европейските страни. От през днешния ден в Нидерландия се вкарва нов, по-строг локдаун; Дания също затваря огромна част от публичния живот. Според специалисти националните и интернационалните модели на динамичността на инфекциите и вероятните пикови случаи демонстрират „ ново качество на пандемията “.

За да забави разпространяването на „ Омикрон “ в Германия, федералното държавно управление ограничи влизането от Англия и класифицира страната като зона с вирусен вид - това е най-рисковата категория. Двуседмична карантина важи за влизащите в страната, в това число тези, които са били имунизирани, и тези, които са се възстановили. Тя не може да бъде съкратена даже посредством показване на негативни проби.

***

Лондон. Министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак се опълчи на въвеждането на нови ограничаващи ограничения за битка с разпространяването на COVID-19, като вместо това предложи да се изчака изясняване на епидемиологичната картина в страната, написа английският вестник The Times .

Сунак предлага да не се вземат прибързани решения по отношение на дейното разпространяване на новия вид на SARS-CoV-2 в страната – „ Омикрон “, което може да коства на стопанската система милиарди долари загуби. Така той се причисли към лагера на най-малко 10 министри, които се опълчват на въвеждането на нови ограничавания, които слагат под въпрос точността на моделиране на развиването на епидемиологичната обстановка в страната.

От своя страна старши научният консултант на английското държавно управление Патрик Валанс счита, че нови ограничавания би трябвало да бъдат въведени допустимо най-скоро, с цел да се предотврати претоварването на Националната здравна работа (NHS).

Според Sky News и редица други английски медии, държавните специалисти предлагат управляващите на кралството да вкарат строги ограничаващи ограничения допустимо най-скоро, предупреждавайки, че през януари дневният брой на приетите в болница пациенти с COVID-19 може да се утрои от сегашните 900 до 3000 души. Изключително бързият ритъм на разпространяване на варианта „ Омикрон “ също заплашва да докара до краткотраен дефицит на работна ръка в редица основни промишлености и обществени услуги, в това число лекари. За намаляване на евентуалната рецесия специалистите предлагат да не се чака с фрапантните ограничения до Коледа.

***

Брюксел. На фона на решението на ръководещите в прилежащите на Белгия страни да афишират строги ограничавания в отговор на повишаването на броя на инфектирани с ковид и разпространяването на новия му вид „ Омикрон “, министърът на опазването на здравето на Валония Кристи Мореале увери, че сега държавното управление не обмисля въвеждането на локдаун, отбелязва изданието The Brussels Times .
Говорейки за RTL-TVi в неделя, Мореале сподели, че прецизният локдаун – какъвто влиза в действие през днешния ден в Нидерландия - „ не е на масата за държавното управление на този стадий “.

Тя посочи някои значими разлики сред положението на публичното здраве в Нидерландия и Белгия; по-специално фактът, че три пъти повече белгийци са имунизирани с трета доза против COVID-19.

Независимо от това, Мореале акцентира нуждата от „ удвояване на третите дози: от значително значение е всеки, който дава отговор на изискванията, да отиде в център за имунизации “. Освен това тя акцентира какъв брой е значимо да се съблюдават другите ограничения за отбрана – проветряване, носене на маска, обществено разграничаване и ограничение на броя на околните контакти.

Макар да отхвърли планирането на локдаун, Мореале също акцентира, че Белгия не би трябвало да облекчава настоящите сега разпореждания.

Белгия към момента не е решила по какъв начин ще се развие тактиката й за битка с ковид, откакто последните ограничения бяха въведени преди две седмици. Въпреки това, защото прилежащи страни като Нидерландия и Франция удвояват напъните си за попречване на разпространяването на вируса, малко евентуално е актуалните ограничавания да бъдат облекчени на идващия Консултативен комитет, който би трябвало да се организира в сряда, 22 декември.

Междувременно в неделя в Брюксел се организира третата за този месец проява против санитарните ограничаващи ограничения и възможното въвеждане на наложителни имунизации. Както на предходните две, и на последната се стигна до конфликти с полицията.

***

Виена. От през днешния ден влизането в Австрия ще бъде позволено единствено за имунизирани против COVID-19 и възстановили се от инфекцията, като тези категории хора би трябвало да показват негативен PCR тест за ковид. Това оповестиха в края на предходната работна седмица от Министерството на външните работи на страната, напомня националният всекидневник Der Standard .

„ От 20 декември за влизане от всички страни се вкарва наложителното предписание „ 2P+ “ (ваксинирани, преболедували и с PCR тест).

Изключение от правилото се прави за имунизирани с бустърна доза ваксина, бременни дами с противопоказания за ваксина, директни пасажери, учащи се и за пътешестване до работа в интернационалните организации. За да влязат в страната те ще се нуждаят само от негативен резултат от тест за ковид.

Гражданите на Австрия и останалата част от Европейския съюз, които не са били имунизирани или не са преболедували ковид, би трябвало да преминат през електронна регистрация и да съблюдават 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната на петия ден, в случай че показват негативен PCR тест.

Австрийското здравно министерство изясни, че се вкарват ограничавания, с цел да се предотврати разпространяването на новия вид на ковид – „ Омикрон “. Срокът на годност на PCR теста за влизане не би трябвало да надвишава 72 часа. Ангола, Замбия и Малави са добавени към листата на страните, където се популяризират рискови разновидности на ковид. Кацането на пътнически самолети от тези страни е неразрешено, оповестиха още от Министерството на здравеопазването.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР