Берлин. Представлението на класическия балет Лешникотрошачката“ бе отменен в Берлинския

...
Берлин. Представлението на класическия балет Лешникотрошачката“ бе отменен в Берлинския
Коментари Харесай

BILD: Берлинският държавен балет отмени „Лешникотрошачката“ – била расистка

Берлин. Представлението на класическия балет „ Лешникотрошачката “ бе анулиран в Берлинския държавен балет поради расисъм. Това изясни краткотрайно изпълняващият длъжността живописен началник на балетната натрупа Кристиан Теобалд пред вестник BILD .

Причината за анулацията е така наречен „ черно лице “: в балета две деца излизат на сцената със специфичен грим, който имитира тъмна кожа. Също по този начин в балета има сцена на ориенталски танц с наложници от харема и солиста.

Друг противоречив миг в балета е така наречен китайски танц, който сякаш култивира стандарти за жителите на Поднебесната империя. Художественият шеф означи, че няма да отстранен напълно продукцията от репертоара, само че черните лица ще би трябвало да бъдат изключени от репертоара.

Теобалд въпреки всичко съгласи, че смяната в програмата на балета е доста нарушаване на авторските права. Европейските действителности обаче към този момент са такива, че даже класическите творби не могат да се слагат без модерни корекции, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР