Берлин. По време на Студената война кралица Европа приличаше на

...
Берлин. По време на Студената война кралица Европа приличаше на
Коментари Харесай

Der Tagesspiegel: Съвременна Европа прилича на самотна жена в скъсана рокля

Берлин. По време на Студената война кралица Европа приличаше на основано от вълшебник момиче, което през 90-те, като по магия, изскочи непокътнато от кутия, написа Der Tagesspiegel . Но за разлика от цирка, на континента към момента се виждат следи от „ разделяне “. Между Север и Юг има стопански раздор, а сред Запада и Изтока - исторически. Дори Германия към момента е разграничена на две елементи, декларира създателят на публикацията Нора Босонг.

Оптимизмът, с който Европейски Съюз се разшири на изток, беше сменен от песимизъм. И това се дължи не на последно място на арогантността, несправедливостта и господството на западноевропейските страни, по-специално Германия и Франция. Затова не се учудвайте, че поляците и унгарците не са пламенни проевропейци. Но демокрацията в такива страни не е развалена, единствено тъй като те са ситуирани в периферията на Европейски Съюз географски, стопански или културно.

Разбира се, в точното време би трябвало да се появят „ верни “ демагози, проповядващи антилиберални полезности. Да, и хората би трябвало да имат скрита завист. Но страхът на хората от маргинализация е действителен, защото Брюксел го храни с метода си на деяние по отношение на Източна Европа. Националистите не измислиха нищо. Те просто „ свирят на инструмента, който са намерили “, изяснява създателят.

Освен това антиевропейските настроения са присъщи освен за страните от някогашния Източен блок. Популизмът процъфтява и в центъра на Европа, за което свидетелства триумфът на водача на френското придвижване „ Национално обединяване “ Марин льо Пен, която скоро може да получи ключовете от Елисейския замък. А членовете на партия „ Алтернатива за Германия ” седят в немския парламент. Човек остава с чувството, че в Централна, а също и Западна Европа, на хората към този момент им е писнало от демократични свободи и са подготвени да се откажат от всичко това безгрижно.

В същото време западноевропейците дълго време наивно имаха вяра, че са ваксинирани против антидемократични трендове, само че подценяваха своята накърнимост. Благодарение на пандемията от ковид, към този момент знаем, че един мутант вирус е задоволителен, с цел да наруши стадния имунитет. В тази връзка Германия сега е в сложна обстановка в навечерието на изборите за Бундестаг. Разбира се, „ Алтернатива за Германия “ и „ инакомислещи “ няма да могат да дойдат на власт в страната. Но тя най-вероятно ще има слаб канцлер на ХДС или неопитната Зелена партия.

Настоящият началник на Германия Ангела Меркел съумя да преодолее всички рецесии през последните 16 години, продължава изданието. Тя въплъщаваше силата и стабилността на Германия, само че в това време и политическото успокоение. Тя постоянно реагира, а не работи и нейните политики дефинират освен немската, само че и европейската епоха. Напускането на Меркел евентуално ще отслаби Германия, което може да докара до възобновяване на кръвта в администрацията и обществото, само че не е известно дали това ще бъде от изгода за Европейски Съюз. „ Ако Германия стартира да се клати политически и стопански, целият Европейски Съюз ще се клати, а в случай че остане мощен, някои от раздялите ще се задълбочат под неговата тежест “, изяснява Босонг.

Днес Европа към този момент наподобява като „ самотна жена в скъсана рокля “, декларира създателят. Ако европейският план се провали, той ще има единствено минало и никакво бъдеще. Страни като Китай, Русия, Индия и Съединени американски щати ще дефинират разпоредбите през XXI век. Тази прогноза не се прави за първи път, само че европейците по някакъв метод не са доста обезпокоени от нея. Някои са се отдали на национализма, без да осъзнават, че живеят добре извънредно с помощта на наднационалните структури на Европейски Съюз. Други по разбираеми исторически аргументи не желаят да видят мощна Европа. Те обаче пренебрегват обстоятелството, че никоя друга огромна мощ в света през днешния ден не пази правата на индивида, върховенството на закона и демокрацията по метода, по който го прави Европа.

„ На старта към този момент са се наредили антилиберални държавни промени, олигархични структури и държавен капитализъм, който не съблюдава никакви правила, с цел да предложи своя авторитаризъм и да облекчи тези, на които им е писнало и са разочаровани от свободата и отговорността. Нека всеки самичък реши в кой политически пейзаж му харесва да живее “, заключава Босонг.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР