Берлин. Перспективата за предсрочни избори в Италия, надпреварата за ръководния

Берлин. Перспективата за предсрочни избори в Италия, надпреварата за ръководния ...

Преглед на някои от основните теми в германския печат.

Берлин. Перспективата за предсрочни избори в Италия, надпреварата за ръководния пост в ГСДП, както и напрежението около предложението на финансовия министър Олаф Шолц за т.нар. данък за солидарност са част от основните теми, върху които акцентират водещите печатни издания в Германия. .

***
Рим. В Италия нараства съпротивата срещу предсрочните избори, за които настоява председателят на партия „Лига“ и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Освен лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо, бившият премиер на страната Матео Рензи се изказа срещу предсрочния вот, като го определи като „лудост“ в момент, в който правителството трябва да подготви бюджета за 2020 г. Вместо това в интервю за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно правителство, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да спаси страната от „екстремистки“ курс. Подобно правителство ще бъде в състояние да осигури планираното намаляване на италианския парламент и спокойно да подготви нови избори на по-късна дата, цитира думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
Миналата седмица Салвини обяви коалицията с Движение „Пет звезди“ като негодна за работа. В петък „Лига“ поиска вот на недоверие срещу безпартийния премиер Джузепе Конте . В рамките на деня политическите партии в Сената ще обсъдят предложението.
Изглежда съмнително обаче дали Салвини ще получи необходимото мнозинство за вот на недоверие в парламента, с което иска да принуди обявяването на предсрочни избори. И Движение „Пет звезди“, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят подобен сценарий. Според проучвания, „Лига“ ще бъде категоричен победител в новите избори.
Решението за възможни нови избори в крайна сметка е в ръцете на президента Серджо Матарела. Той обаче нееднократно подчертава, че е необходимо правителство, за да финализира бюджета в спора за дълговете с ЕС. Първият проект трябва да бъде представен в Брюксел до края на септември. Сега президентът на Италия може да назначи преходно правителство и отложи изборите за февруари или март.

***
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заплаши федералния финансов министър на Германия Олаф Шолц с жалба пред Конституционния съд. Причината – т.нар. надбавка за солидарност – допълнителен данък върху доходите, събиран за финансиране на непредвидени тежести, съобщава изданието Focus.
По-рано финансовият министър внесе законопроект , според който 90% от солидарните платци ще бъдат освободени от таксата. „Доплащането за солидарност е противоконституционно от 2020 г. Следователно министърът на финансите трябва поне да покаже пътека, по която данъкът ще бъде напълно елиминиран“, подчерта Линднер. „В противен случай „хиляди данъкоплатци и СвДП биха се оплакали в Карлсруе (седалището на КС – бел.р.), а фискалните рискове ще растат от година на година“. Деветдесет процена от всички текущи солидарни данъкоплатци трябва да бъдат напълно освободени от таксите, други 6,5% ще трябва да плащат само частично - колкото по-високи са доходите, толкова по-голяма е събираната сума. Само 3,5% от настоящите данъкоплатци ще трябва да платят пълната ставка от 5,5 процента.
Политиците от Съюза (ХДС/ХСС) похвалиха предложението, но подчертаха, че това може да бъде само началото. „Този проект можем да приемем с чиста съвест. Той далеч надхвърля договореното в коалиционното споразумение", заяви експертът по бюджета на ХДС Екхард Рехберг за NDR Info. Лидерът на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) Ралф Бринкхаус на свой ред допълни: „Но ние продължаваме да се придържаме към целта да премахнем таксите за всички данъкоплатци“. Законопроектът на Шолц сега трябва да бъде обсъден бързо и да се вземе решение в Бундестага.
Заместникът на парламентарната група на ГСДП Ахим Пост подчерта: „Пълно премахване на данъка се отхвърля от ГСДП. Ние искаме стъпка по стъпка да постигнем повече данъчна справедливост, но със сигурност бихме могли да използваме парите за инвестиции в образование и борба с изменение на климата“.

***
Берлин. В интервю за националния ежедневник Die Welt един от кандидатите за председателския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - Александер Аренс – коментира причините за увеличаването на електората на „Алтернатива за Германия“ (АфГ), като предупреди, че е „несериозно“ симпатизантите й да бъдат определяни като „нацисти“.
„Трябва да обединим хората и да осигурим разбиране. Трябва да се запитаме защо го правят. Соченето им с пръст е грешно. Несериозно е всички избиратели на „Алтернатива за Германия“ да ги определяме като „нацисти“. Не всички са расисти са - макар да не отричам, че съществува ежедневен расизъм“, подчерта Аренс.
Социалдемократът бе категоричен: „Причините, поради които хората избират АфГ, са изключително сложни. Икономическата ситуация играе само второстепенна роля. Много източногерманци все още имат чувството, че са хора от втора класа. Те остават с впечатлението, че техните житейски постижения не струват нищо. АфГ се справя с това чувство много добре, дори и да не предлага решения. Напротив, АфГ подхранва популизма, изключването и расизма, и ние трябва да разясняваме това на хората отново и отново“.
На въпрос каква е стратегията на ГСДП в това отношение, Аренс отговори: „Трябва да поясним, че приемаме сериозно житейските постижения на хората в източногерманските провинции и най-накрая ги признаваме“.
***

Източник: focus-news.net