Бензинът, другите горива и изобщо вносните стоки са на път

...
Бензинът, другите горива и изобщо вносните стоки са на път
Коментари Харесай

Криза! Бензинът поскъпва заради гигантския кораб, запушил Суецкия канал

Бензинът, другите горива и въобще вносните артикули са на път да нарастнат поради запушения от великански товарен транспортен съд Суецки канал, твърди английският в. “Гардиан”.

Застрашен е световният търговски трафик, една двадесета от който минава през канала, прибавя АП. Според сп. “Форбс” цената на петрола вид “Брент” е скочила в сряда с 6% до 64 $ за барел поради блокирания канал. По-късно цените паднаха, само че пазарът остава под мощен напън. Всичко зависи от това какъв брой време ще бъде належащо, с цел да се разчисти пътят.

В четвъртък египетската компания, която ръководи канала, заяви, че отчасти е съумяла да освободи гиганския контейнеровоз “Евер Гивен”, който бе отклонен от маршрута си от мощен вятър и на процедура загради канала, а от двете страни в едната и другата посока се образуваха големи опашки от плавателни съдове. Според разнообразни източници сега чакат минимум 200 натоварени с разнообразни артикули кораба.

Сред тях има минимум 60 петролни танкера. Според специалисти сходно нещо се случва за първи път в дългата история на оборудването.

Корабът, който плава под панамски байрак, изпълнявайки курсове сред Европа и Азия, е необятен 60 м и дълъг 400 м - колкото 4 футболни стадиони, и тежи 220 000 т, тъй че за извличането му на буксир се изискват доста време и старания. Снимка, направена от съветски сателит, сподели по какъв начин той е запречил канала диагонално.

Багери започнаха да ровят брега от двете страни на канала в опит да освободят от плитчините сходния на небостъргач транспортен съд.

Свързвайки Индийския океан със Средиземно море през Червено море, Суецкият канал предлага къс път сред Азия и Европа, без да се постанова да се заобикаля цялата Африка. Всяка година през него минават към 19 000 товарни кораба, или приблизително към 51,5 на ден. Груба оценка демонстрира, че блокирането коства към 400 млн. $ на час въз основа на калкулации от застрахователната компания “Лойдс”.

Компанията притежател е извикала на помощ холандския екип, който оказа помощ да бъде извадена потъналата съветска подводница “Курск”. Той първо ще ревизира какъв брой е заседнал в плитчините контейнеровозът.

Възможно е да се наложи той да бъде олекотен, което значи да се извадят горивото и баластните води. Ако би трябвало да бъде разтоварен корабът, това може да стане само с хеликоптер, като интервенцията ще коства над 1 млн. $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР