Бенито Мусолини прави своята фашистка партия на 23 март 1919

...
Бенито Мусолини прави своята фашистка партия на 23 март 1919
Коментари Харесай

Бенито Мусолини създаде фашизма преди повече от век и днес се повтаря

Бенито Мусолини прави своята фашистка партия на 23 март 1919 година в Милано. При представянето на това политическо придвижване, Мусолини надали е имал концепцията, че от нея ще се доближи до тоталитаризъм. За страдание тъкмо тази концепция ще се трансформира в един от най-опасните камшици за Европа. Мусолини ще сътвори отрядите на милицията, ще се постарае да затвори и убие своите съперници, а по-късно ще стане един от най-бруталните управници на Италия.

Грехове като Етьопия и съюза с Хитлер, преследването на евреи и още доста други, остават записани в архивите и историята на страната. Дори един век по-късно ще забележим, че Русия продължава да сънува такива фракции и да ги счита за една световна опасност. Каква е историята на фашизма и какви бяха аргументите за неговото издигане и проваляне. Отговорите се крият в историята, само че дано забележим какво стои зад тази толкоз страшна дума.

Фашизмът промотира принудително взета власт, превърната в едносъставен надзор, възложен на автократ. Думата „ фашизъм “ може да се преглежда като превод от думата „ народ “ и действително първите корени идват от Древен Рим.

На 23 март 1919 година партията слага началото на своето бързо разгръщане. Първите митинги се случват на пиаца Сан Сеполкро в Милано. На тази среща Мусолини ще приказва, че фашистите би трябвало да саботират всички претенденти, феновете на неутралитета, както и всички останали партии. Посланието е ясно – демокрацията е провалена система.

Всеки политик, говорещ за независимост, се счита за следващия лъжец и в очите на Мусолини е време да се сътвори нова организация, събираща хората на едно място. Бенито е подготвен да предложи независимост, в която няма партийни ползи. Класата се отхвърля и единствената мотивираща валута за италианците ще бъде любовта и почитането на страната. Фашизмът промотира нацията над класите.

Мусолини бърза да направи и още една доста значима стъпка, да почисти всеки фактор, който може да повлияе на националната целокупност, а за тази цел може да се употребява даже принуждение. Впрочем то ще бъде водеща мощ в новият режим. Мусолини ще има властта да избере кой тъкмо би трябвало да бъде част от новото общество. Партията не се пробва да възпитава, а вкарва оня спартански закон, в който всеки неспособен за новият свят ще бъде пропъден и изселен.

От една страна ще открием, че Хитлер постоянно ще слага чистата раса преди всичко, а главният облик на Мусолини ще подсказва, че там няма такова разделяне. Мусолини е империалист, а колониалното притежание в никакъв случай не е доста скъпо за цветнокожите в Италия. Страхът от изгубване на белите ще стартира да тормози италианското общество и с това стартира същото гонение. Политиката на новия деспот предлага изключителни облаги за новите фамилии, които желаят да запазят чистия италиански жанр.

Кой обаче е Мусолини, преди да бъде великият водач на Италия? Мусолини е публицист в милански вестник. Става член на социалистическата партия, а по-късно напуща партията, с цел да се бори в Първата Световна война. След войната ще се разгласи за един от първите съперници на социализма и незабавно ще стартира да приказва за позицията си против войната. Става министър-председател на Италия през 1922 година и от този престол ще успее да се трансформира в деспот, премахвайки всички други съперници. В историята ще остане вечно като индивидът и основател на фашизма, който по-късно ще бъде заимствуван неведнъж.

За да завоюва вниманието на своя народ, Мусолини постоянно ще се снима измежду хора, постоянно ще върви без риза, с цел да се покаже като същинският италиански блян. Ще бъде открит постоянно до езерата с въдица, разговаряйки с локалните – приликите са явни и до през днешния ден. Ленин и Сталин харесват концепцията, само че не могат да се култивират толкоз елементарно като паметни персони. Мусолини ще изиграе една от най-хубавите функции и неговата битка ще бъде изследвана от всеки един деспот през идващите години.

В предишното има едно властващо предписание, че Мусолини копирал Хитлер, само че истината е, че Адолф ще употребява всички похвати на италианеца – той ръководи към 11 години по-рано от Хитлер. Мусолини е съумял да изкове целият справочник и да стартира да го продава. Битката на Адолф може да се счита за невъзможна без писаните правила. За мнозина той е плод на шегата за министъра на пощите, който ще би трябвало да облизва немския кайзер.

При появяването на книгата на Адолф, никой даже не желае да я чете и да се интересува. Идва огромната меланхолия и подправеният воин стартира да печели светлината на прожекторите. Фашизмът продължава да е част от нацизма. Всичко стартира с желанието на Хитлер да копира Мусолини. Адолф ще изпраща предложения, ще желае подписи, ще се опита да получи отговор по пощата или подписана фотография, а борбата за персонална среща е съществена цел.

Малко след съветската гражданска война идва време и за италианската фашистка партия. И до през днешния ден има италиански села, които помнят камионите с черни униформени чиновници на полицията, въоръжени с ножове, палки и позволение за изчистване на враговете. Между 1919 година и 1922 година ще има регистрирани хиляди убийства на сметката новия режим, само че даже и след печеленето на първите и единствени избори, Мусолини ще продължи убийствата.

Собствениците на земя, предприемачите и всички по-успели хора ще трябват да изберат Мусолини, с цел да защитят своите парцели и в този случай да отхвърлят социализма. Без тяхната поддръжка е ясно, че журналистът щеше да изчезне и да пристигна друго ръководство – също толкоз черно и незадоволително.

Тук идва и по-важният въпрос, по кое време завършва фашизма? Всичко умира в края на Втората Световна война, само че изключваме военачалник Франко от цялото уравнение. Мусолини умира през 1945 година с няколко хрумвания повече, коствали живота му. Често фашизмът се счита за не толкоз развъртян, само че придвижването става известно в Съединени американски щати, Швейцария, Франция, Испания и даже Аржентина. Обърнем ли внимание на факторите през днешния ден, то приликите в действителност са доста близки. Манипулацията, контролът и пропагандата не са нацистки, не са и болшевистки, те са италиански и работят като съвършена машина.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР