Бенинкасата произхожда от източно-азиатските страни и принадлежи към семейство Тиквови.

...
Бенинкасата произхожда от източно-азиатските страни и принадлежи към семейство Тиквови.
Коментари Харесай

Бенинкаса - сухата тиквичка

Бенинкасата произлиза от източно-азиатските страни и принадлежи към семейство Тиквови. На тип този зарзават прилича тиквичка, само че на усет по-скоро е подобен на тиква, смесена с краставица.

Приготвя се по подобен на тиквичките метод - пържен, пълнен, на чорба или в салата, само че би трябвало да се има поради, че не е толкоз блудкав и при термична обработка остава много по-твърд.

Бенинкасата се засажда всяка година, като е хубаво да се търси място, където растението ще има опция да се увива и да пълзи нагоре, тъй като на височина доближава до 6 метра. Ако откъснете по-млад плод, ще видите, че той е сходен на краставица, само че е затрупан с мъчно забележими дребни власинки, които обаче елементарно се махат единствено с едно заличаване.

По-добре узрелите зеленчуци от този тип са покрити с бял восъчен налеп, който ги защищава здрави за една година и прави съхранението им по-лесно.

Най-лесно можете да развъдите Бенинкаса от разсад. Около месец преди края на огромните студове и слани може да засеете семената в кофички, като целесъобразната температура, която би трябвало да поддържате, е 20 градуса.

 Бенинкаса

Когато към този момент имате здрав и мощен разсад, знайте, че тези растения се нуждаят от към 1.5 метра свободно разстояние сред редовете и към 70 см сред самите растения по реда.

Всичко останало, обвързвано с развъждането му, е същото, както и при развъждането на краставици или тиквички. Може да се засади на равно или на висока структура и да се полива постоянно.

По-устойчив на безводие зарзават от краставицата е, само че въпреки всичко, в случай че желаете да се сдобиете с качествена годишна продукция, не трябва да го оставяте да изсъхва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР