“BELLISSIMA – l’Italia dell’alta moda 1945-1968 се нарича изложбата, посветена

...
“BELLISSIMA – l’Italia dell’alta moda 1945-1968 се нарича изложбата, посветена
Коментари Харесай

Bellissima – раждането на италианската висша мода

“BELLISSIMA – l’Italia dell’alta moda 1945-1968 " се назовава изложбата, отдадена на първите години на следвоенната италианска мода и нейните основатели. Безупречна хубост!

Монца без Формула 1 – красиво и подредено градче с празни улици, което наподобява повече на Швейцария, в сравнение с Италия, въпреки че е единствено на 10 минути път с влака от Милано. Именно там, в новооткритата „ Вила Реале “ – някогашната императорска резиденция – се разполага изложбата сега. Едва ли има по-подходящ фон за облеклата на италианските шивачи от празните зали на замъка.

За разлика от Париж, където след войната огромните дизайнери връщат на мода екстравагантните облекла, които не всеки може да си разреши – да си спомним единствено за new look на Диор - италианците основават утилитарна мода, просто комфортни и красиви облекла. На изложбата няма съвсем нито една рокля или палто, които да не могат да бъдат носени и през днешния ден – все по този начин идеални, все по този начин впечатляващи. За страдание имената на множеството от показаните дизайнери от дълго време са забравени и даже публицистите от „ Вог “ признават, че в никакъв случай не са ги чували – Мария Антонели, Ренато Балестра, Делия Биаджоти, Роберто Капучи, Джильола Куриел, Енцо Фабиани, Фенди, Форкет, Ирене Галитцине, Емилио Пучи, Фаусто Сарли, Мила Шон, Емилио Шуберт, Симонета, Сореле, Фонтана и, несъмнено, безсмъртният Валентино.Дузината зали на експозицията са подредени по тематики, които наблюдават освен мотивите за обособените тоалети – всекидневни, за опера, за на ден празненство, за коктейл, само че и главните претекстове в естетиката на епохата – бялото и черното, ярките цветове, футуризмът, бродериите – до една феноменални – и киното, „ Холивуд на Тибър “ – главната причина за международната популярност на италианската мода.

Отделно има аксесоари, образци от платове и бродерии. Всичко е направено изтънчено, без несъразмерна чудатост и е в действителност удивително. Жалко, че през днешния ден доста малко от модата може да бъде разказано със същите думи.

Аз и приятелката ми бяхме единствените гости във вила Реале. Не можахме да се въздържим да не се върнем в някои от залите два или три пъти. Ако имате път към Милано преди 10 януари, подарете си това незабравимо прекарване. 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР