Белият носорог е един от петте вида носорози, които съществуват

...
Белият носорог е един от петте вида носорози, които съществуват
Коментари Харесай

Любопитни факти за белия носорог

Белият носорог е един от петте типа носорози, които съществуват в света. Той бива северен и южен, като първите са застрашени от изгубване и към този момент съвсем не се срещат в природата, до момента в който вторите могат да се намерят в огромно обилие, даже и в естествената им среда на обитаване. Един много забавен факт за белия носорог е това, че има квадратни устни, като тази форма му разрешава елементарно да пие вода и да се храни с ниската трева в саваните, където живее.

Средата на обитаване на белите носорози се характеризира с съществуването на доста водни източници, тиня (тъй като обичат да се търкалят в нея) и голям брой дървета. Засега популацията на северния бял носорог се лимитира единствено до Република Конго, до момента в който южният тип се среща по целия юг на Африка.

В предишното северният бял носорог се е срещал в голяма популация и се е обитавал територията на Уганда, Чад, Судан, Централноафриканска република и Конго. Днес, за жалост се среща единствено в Гарамба в националния парк Конго. От друга страна, по-голямата част от южния бял носорог се следи в Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Кения и Уганда, чиито територии са дом на 98, 5% от общото население на популацията.

Белият носорог попада измежду най-големите бозайници на планетата, нареждайки се на второ място. Големите човеци могат да доближават на дължина от 3, 4 до 4, 2 метра, а на тегло - от 3 до 8 тона.

 Бял носорог

Любопитни обстоятелства за белия носорог

Има два бели рога, които са построени от кератин, като предният е по-голям от задния.

Краката им са къси и имат по три пръста.

Те са главно тревопасни животни, което значително се обуславя от мястото им на живот.

Имат удивителна дарба да употребяват ушите си без значение, т.е. тъкмо както хамелеона прави с очите си.

Относно виталния им цикъл, половия им живот е деен цяла година, като пика се случва от февруари до юни, а женските носят децата си 470-490 дни.

Въпреки името си, белите носорози не са бели. И двата индивида на популацията в реалност са сиви на цвят. Името им може да се изясни с неправилния превод от холандски на британски на думата wijd, което значи необятен.

Освен гореизброените обстоятелства за белия носорог, значимо е да се означи заплахата от изгубването на типа заради бракониерите. Животните биват преследвани поради рога си, като това е неразрешено със закон. Именно това е довело до обстоятелството, че северният тип е изчезващ.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР