Белград ще може да оказва финансова помощ на сръбската общност

...
Белград ще може да оказва финансова помощ на сръбската общност
Коментари Харесай

ЕС: Белград ще финансира сърбите в Косово

Белград ще може да оказва финансова помощ на сръбската общественост в Косово.

Това планува препоръчаното. То е огласено след среща през вчерашния ден в Брюксел сред висшия представител за външната политика Жозеп Борел, сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти.

Лидерите на двете страни са съгласни, че не са нужни повече полемики по препоръчаното съглашение, съобщи Борел.

И Белград, и Прищина са подготвени да го съблюдават. Ще бъдат нужни спомагателни договаряния по някои ремонти в него. Борел ще предложения на нова среща двамата водачи през март.

• Според Споразумението Сърбия няма да има забележки против участието на Косово в каквато и да било интернационална организация.

• Нито една от двете страни няма да блокира другата в напредъка й по пътя към Европейски Съюз, основан на лични достижения.

• Белград и Прищина се съгласяват да задълбочат съдействието си в стопанската система, науката и технологиите, превоза и свързаността, връзките сред правосъдните и правоприлагащите органи, опазването на здравето, културата, религията, спорта, опазването на околната среда, издирването на изчезнали лица, прогонени от домовете им хора и други области. Това ще става посредством подписване на характерни съглашения.

• Двете страни се задължават да подсигуряват нужното равнище на самоуправление на сръбската общественост в Косово. Предвижда се опция за финансиране от страна на Белград и канал за директна връзка сред сръбската общественост и държавното управление в Прищина. Трябва да бъде официализиран статутът на Сръбската православна черква в Косово и да бъде обезпечена сигурна отбрана на обектите на сръбското религиозно и културно завещание.

• Двете страни би трябвало да основат свои непрекъснати задачи в централата на държавното управление на другата страна.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР